Træning under graviditet – dette skal du være opmærksom på

0

Indhold på side:

Træning under graviditet bringer ofte mange spørgsmål med sig – hvor ofte, hvilken sport eller hvor længe kan sport dyrkes? Det er klart, at gravide kvinder, der træner, har mange fordele ved det. I denne artikel forklarer vi dette nærmere og svarer på de vigtigste spørgsmål om træning under graviditeten, så du, som gravid, kan føle dig helt tryg.

Hvorfor er motion vigtigt under graviditeten?

Under graviditeten ændres ikke kun den gravides liv, men også hendes organisme. Ifølge denne kan der observeres hormonelle forandringer og en vægtøgning på omkring 15-25%. Træning under graviditet bør derfor være lette øvelser der styrke musklerne, for at styrke kroppen til den øgede belastning, kroppen udsættes for over kort tid. Desuden kan aktive kvinder reducere risikoen for at udvikle diabetes betydeligt under og efter graviditeten. Undersøgelser har vist, at inaktive og overvægtige kvinder er mere tilbøjelige til at udvikle svangerskabsdiabetes. Heraf udvikler omkring 40% type 2 diabetes efter graviditeten.

Andre fordele ved at træne under graviditeten inkluderer:

  • Stimulerer det kardiovaskulære system og stofskiftet
  • Kan hjælpe ved forstoppelse, kredsløbsproblemer, åreknuder, trombose og rygsmerter
  • Forbereder sig på den fysiske anstrengelse af fødslen
  • Reducerer risikoen for inkontinens
  • Løfter humøret og øger velvære

Hvilke sportsgrene er tilladt under graviditet?

Mange sportsaktiviteter kan virke fristende som gravid, især hvis du, som gravid, har udført disse forud for graviditeten. Det er vigtigt at sikre, at intensiteten af ​​træning under graviditet er tilpasset graviditetsforløbet. Intensiv udholdenhedstræning med skiftende høj og lav puls kan sætte et pres på livmoderen, hvilket kan være til fare for både barnet og den gravide og bør derfor undgås. I stedet bør den gravide forholde sig til, at man som udgangspunkt kan udføre samme sportsgren, som man har været vandt til før graviditeten, men dog minde sig selv om at udføre disse på et mindre intenst niveau. Følgende sportsgrene er især velegnede at starte op på under graviditet:

  • Vandreture, gåture, jogging, cykling eller stavgang
  • Udholdenhedstræning derhjemme: Løbebånd, crosstrainer eller motionscykel
  • Svømning, vandjogging eller vandaerobic
  • Moderat, dynamisk styrketræning (yoga, gymnastik og styrkeøvelser)

gravid træning

Træningen skal være i det aerobe område. Det skulle derfor stadig være muligt at kommunikere under træningen – uden at gispe, simpelt hen for at undgå, at pulsen bliver for høj.

Hvilke sportsgrene skal man undgå?

Sikkerhed for både den gravide og barnet kommer altid først! Sport med øget risiko for skader eller fald skal derfor udelukkes. Disse omfatter bl.a.:

  • Hold-, kontakt- og kampsport (fodbold, fægtning, boksning osv.)
  • Ridning, klatring, gymnastik, vandski, mountainbike, alpint skiløb
  • Træning der involverer aktivering af de lige mavemuskler fra uge 16.

Hvor ofte og i hvilket omfang bør en gravid kvinde træne?

American College of Obstetrics and Gynecology fastlagde en retningslinje for en træningssession på omkring 30 minutter. Træningen bør integreres i hverdagen flere gange om ugen. Træningens varighed kan selvfølgelig også være længere. Træningen kan vare op til en time, især for de der har været vandt til at træne før graviditeten.

En kombination af udholdenhedstræning og styrkeøvelser anbefales før og under graviditeten. I løbet af ugen kan en moderat træning se sådan ud:

  • 2-3 gange en 30-minutters udholdenhedstræningssession i det aerobe område
  • 2-3 sæt af 30-minutters styrketræningssessioner med lav modstand og øget gentagelse for at styrke større muskelgrupper (6-8 øvelser)

gravid træning

Dit træningspas skal tilpasses dit konditionsniveau. Hvis du ikke dyrkede meget motion, før du blev gravid, skal dit træningsprogram for ugen være mindre intenst og med flere hviledage mellem hver træningsdag.

Hvornår skal man stoppe med at træne under graviditet

Moderat træning under graviditet er muligt indtil barnet er født. En undtagelse er en højrisikograviditet eller en kompliceret graviditet. Ellers skal du være opmærksom på dine egne kropsfornemmelser og tilpasse din træning derefter. Graviditetsperioden er ikke designet til at øge atletisk præstation. Fokus er i stedet på at opretholde konditionen for at gøre graviditet og fødsel behagelig for kvinden.

Sidst men ikke mindst

Sport skal ses som en del af graviditeten. Med sport og den rigtige kost giver du din krop den styrke, den har brug for i disse tider med store forandringer. Du kan dermed forberede din krop til fødslen. Vær dog altid opmærksom på træningsintensiteten, som skal ligge inden for lavtærskelområdet. En ekstra positiv ting ved at holde sig i gang under graviditeten er, at du kan undgå at få en masse humørsvingninger. Vi ønsker dighermed en afslappet, sporty og glad graviditet og alt det bedste for fremtiden!

Er du interesseret i at vide, hvordan du let kan træne derhjemme med kun få redskaber, vil vi anbefale dig at kigge nærmere på en af disse artikler:

Del.

Tilføj en kommentar