Du kan styrke hukommelsen med udholdenhedstræning – Vi viser dig hvordan!

0

Indhold på side:

Hvor har jeg lagt mobiltelefonen? Hvornår var det nu, tandlægetiden var? Hvis du ofte stiller dig selv disse spørgsmål, har vi måske en løsning: udholdenhedstræning! Det holder ikke kun det kardiovaskulære system i gang, men hjælper også med at styrke hukommelsen og dermed mod glemsomhed, har flere undersøgelser vist.

Udholdenhedssport styrker hukommelsen

Ud over de positive effekter på det kardiovaskulære system, på kondition og velvære, har udholdenhedstræning også en anden fordel: den træner hjernen. Kort sagt: udholdenhedstræning styrker din hukommelse. Selv let udholdenhedstræning fører til en udvidelse af hjerneområdet, der er ansvarligt for hukommelsen. Samtidig forbedrer det cerebral blodgennemstrømning, som på grund af alderen falder med 1-2% hvert årti fra 20 års alderen.

Forbedrer indlæring

Det har længe været kendt, at fysisk aktivitet har en positiv indflydelse på indlæringen. Men hvornår er det bedst at træne – før eller efter studietiden? En undersøgelse fra Donders Institute ved Radboud Universitet i Holland giver et meget specifikt svar: Hvis du dyrker sport fire timer efter du har beskæftiget dig med noget, du gerne vil kunne huske, vil du huske, hvad du har lært bedst to dage senere.

Deltagerne i undersøgelsen skulle huske bestemte sekvenser af billeder. De bedste præsterede var dem, der havde trænet fire timer efter at have studeret. På den anden side havde de, der slet ikke havde dyrket nogen sport, den værste hukommelse. Samtidig blev der foretaget hjernescanninger, som bekræftede testresultaterne: Hippocampus, som er ansvarlig for hukommelse og indlæring, var i stand til at hente information mere præcist hos disse testpersoner.

Udholdenhedstræning i alderdommen beskytter mod hukommelsestab

50+ generationen nyder for eksempel også godt af udholdenhedstræningens positive effekter på hukommelsen. Med stigende alder hjælper udholdenhedstræning mod glemsel – hippocampus (og dermed evnen til at huske) skrumper nemlig med en til to procent om året. Aldersrelateret hukommelsestab kan dermed effektivt stoppes eller mindskes med udholdenhedstræning. Under sport får hjernen mere blod og bedre ilt og næringsstoffer. Dette øger den mentale præstation. Populære udholdenhedssportsgrene er let løbebåndstræning eller cykling på en motionscykel. Ledskånsomme siddecykler med ryglæn anbefales derudover til folk med led- eller rygproblemer.

I en undersøgelse af psykolog Kirk Erickson fra University of Pittsburgh blev 120 ældre deltagere mellem 55 og 80 år opdelt i en træningsgruppe og en kontrolgruppe. Mens sportsgruppen gennemførte 40 minutters udholdenhedstræning tre gange om ugen i et år, lavede kontrolgruppen kun lette strækøvelser. Efter et år var en specifik region af hippocampus krympet med omkring 1,4 procent i strækgruppen, mens netop denne region var steget med omkring 2 procent i udholdenhedsgruppen. Kontrolgruppen havde derfor gennemgået den normale ældningsproces. Sportsgruppen var derimod ikke kun i stand til at stoppe denne proces, men endda vende den.

Blodprøverne afslørede en mulig årsag til udvidelsen af ​​hippocampus: niveauet af BDNF (hjerneafledt neurotrofisk faktor) i blodet steg i udholdenhedsgruppen. Denne vækstfaktor hjælper med at skabe nyt hjernevæv og nye forbindelser mellem eksisterende nerveceller.

Udholdenhedstræning vil styrke hukommelsen

Regelmæssig udholdenhedstræning har ikke kun en effekt på den fysiske kondition, men også på den mentale. På den ene side har vi gavn af dette ved indlæring, på den anden side kan glemsomhed i fremskridt alder/aldersrelateret hukommelsestab stoppes. I kombination med mental aktivitet og en sundhedsbevidst kost hjælper fysisk træning hjernen med at holde sig sund og rask. Og: Det er aldrig for sent at starte med udholdenhedssport. Find det træningsudstyr, der giver dig den bedste og sjoveste udholdenhedstræning lige her.

Vi håber meget, du nu er blevet inspireret til at komme i gang med at træne udholdenhedstræning, så du kan styrke hukommelsen og forebygge glemsomhed. Er du interesseret i at læse mere om hjemmeræning, kan vi anbefale dig at tage et kig på følgende artikler:

Del.

Tilføj en kommentar