Romaskine købsguide – alt du skal vide, inden du køber.

0

Indhold på side:

Romaskiner er blevet utrolig populære de seneste år. Når du ror, får du en kombination af konditionstræning og styrketræning – og derfor har roning netop så mange fordele. På trods af den almindelige misforståelse, at roning kun træner din overkrop, træner og styrker roning faktisk op til 86% af dine muskler.

Selvom der ikke er nogen tvivl om, at romaskiner er et fantastisk valg for alle, der ønsker at komme i form, kan det være forvirrende at vælge en med alle de muligheder, der findes på markedet. I denne guide vil vi guide dig igennem de vigtigste ting, du skal overveje, når du skal købe en romaskine, så du kan vælge den rigtige, der passer til dit hjem og dine behov.

cardiostrong romaskine Baltic Rower Pro

Modstand

En af de vigtigste ting, når det kommer til valg af romaskine er modstandstypen. Denne vil påvirke hvor støjsvag, smooth og ledvenlig maskinen er. De mest populære typer af modstand er: luftmodstand, magnetisk modstand, vandmodstand og hybrid modstand (luft + magnetisk). De fleste indendørs rokonkurrencer involverer en Concept2 romaskine, som er baseret på luftmodstand, så lad os begynde med det.

Luftmodstand

Romaskiner med luftmodstand skaber modstand gennem et svinghjul med integreret blæser. Svinghjulet er forbundet til håndtaget med en kæde, så når du trækker i håndtaget, begynder svinghjulet med blæseren at dreje og skabe luftmodstand. I de fleste luftromaskiner kan du manuelt justere modstanden med et håndtag, der justerer blæserens vinkel, hvilket skaber mere eller mindre luftmodstand. I praksis kan du også tilpasse det med din rostil – jo hårdere du trækker, jo mere modstand får du.

Det positive

Luftmodstandsmekanismen er ikke tilbøjelig til at blive slidt, hvilket gør den til et holdbart og slidstærkt valg. Den tilbyder også en meget justerbar form for modstand, da den kan justeres både manuelt og ‘automatisk’ med brugerens roteknik.

Det negative

Luftmodstanden er meget støjende sammenlignet med andre typer modstand, især når den bruges i små rum såsom det ofte vil være derhjemme.

Concept2 romaskine RowErg

Magnetisk modstand

På samme måde som luftromaskinerne har magnetiske romaskiner et svinghjul, der er ansvarligt for at skabe modstand. Men i stedet for en blæser bruger magnetiske romaskiner stærke magneter, der styrer modstandens styrke. Det justeres normalt elektronisk fra maskinens konsol – for at skabe et lavere modstandsniveau flyttes magneterne længere væk fra svinghjulet og for at skabe en højere modstand flyttes magneterne tættere på. Denne type modstand er altid konstant og ændrer sig ikke med styrken af ​​dit træk. Nu om dage er de fleste romaskiner, der anvender det magnetiske modstandssystem, faktisk hybridromaskiner (magnetisk + luft), hvilket vi vil komme ind på senere i artiklen.

Det positive

Modstanden kan bekvemt justeres fra konsollen, og den er altid konstant. De magnetiske romaskiner er utrolig støjsvage og smooth at trække i.

Det negative

Begrænset variation af modstand, mens du træner i den magnetiske modstandsmekanisme – den øges ikke med stærkere træk.

Darwin romaskine RM40

Vandmodstand

Vandromaskiner er kendt for den naturlige rofølelse, da de udnytter samme type modstand som egentlig udendørs roning – nemlig vandet. Når du trækker, starter remmen blæserens bevægelse, og vandet begynder at modstå blæserens rotation inde i romaskinens vandtank – hvilket skaber vandmodstand. En af de bedste ting ved vandromaskiner er, at modstanden er fuldt styret af brugeren, hvilket er utrolig enkelt – jo hårdere du trækker, jo hårdere modstand får du. I nogle tilfælde får du et manuelt justeret håndtag, som ændrer vinklen på finnerne og justerer mængden af ​​skabt modstand. Du kan også vælge den mængde vand, du putter i tanken for at få mere eller mindre modstand at træne med.

For at skabe mere modstand er vi naturligvis tilbøjelige til at begynde at ro hurtigere – så det tager tid at vænne sig til denne type modstand og lære den rigtige roteknik. Større modstand bør opnås ved stærke konstante træk i stedet for at ro hurtigere. Derfor hjælper vandromaskiner med at udvikle den korrekte roteknik, da det er den eneste måde at få den fulde vandromaskineoplevelse.

Det positive

En af de store fordele er lyden. Den er måske ikke så stille som magnetisk modstand, men den er næsten lydløs sammenlignet med luftmodstanden. Selve lyden er derudover ret behagelig – som bølger, vandfald eller lidt som en vaskemaskine. Det kan være meget beroligende eller endda lidt meditativt. Rammen på vandromaskiner er ofte af træ, så de ser ret stilfulde ud selv midt i din stue. De opbevares også for det meste lodret, så de næsten ikke fylder, mens de ikke er i brug.

Det negative

Vandromaskiner er normalt dyrere sammenlignet med andre typer modstand. Det tager også tid at vænne sig til denne type modstand, hvis du tidligere har brugt luft- eller magnetisk modstandssystem, da du skal lære at ro med en ordentlig roteknik for at få mest muligt ud af denne type modstand.

cardiostrong Romaskine Aquastream

Hybrid modstand

Hybridromaskiner bruger en effektiv kombination af luft- og magnetisk modstand. I dette tilfælde er de lettere slag normalt magnetstyret, hvilket gør dem jævne og støjsvage, men hvis du udvider et vist niveau af styrke i dit træk, vil blæseren fra luftmodstandsmekanismen sætte ind og tilføje mere modstand.

Det positive

Du får det bedste fra begge verdener – jævn og støjsvag drift på de fleste tidspunkter, men med mulighed for at udvide modstandsniveauet, hvis det er nødvendigt. Der er mange foldbare hybridromaskiner på markedet, så du nemt kan opbevare dem, når de ikke er i brug.

Det negative

Stadig lidt højt, når blæseren er i brug.

Taurus romaskine Row-X

Andre faktorer du kan overveje

Konsol

De fleste romaskiner kommer med en skærm, og nogle vil selvfølgelig være mere avancerede end andre. Dette er udelukkende ned til personlige præferencer. Grundlæggende skærme er ret begrænsede i, hvad de viser dig, mens mere avancerede kan have pulsmåling, kalorietællere, forudindstillede programmer og give dig mulighed for at deltage i virtuelle løb. Nogle romaskiner (f.eks. Baltic Rower Pro) er kompatible med fitness-apps som f.eks. Kinomaps, som gør din romaskine til et interaktivt fitnessspil. Du vælger blot en video, der viser geotagget kort i realtidshastigheden på skærmen.

Du kan også tage din ro-session til en virtual reality-verden med HoloFit VR-headsettet. HoloFit er en abonnementsbaseret tjeneste, der forbinder din fitnessmaskine med et Virtual Reality Headset, så du kan træne i en række virtuelle verdener. Du kan vælge at træne i en af ​​de tilgængelige tilstande: Udforske, tidsangreb, cardiomål og multiplayer. Under dine træningspas vil du fx kunne svømme under vand, cykle rundt om Saturn eller løbe tværs over Antarktis.

cardiostrong romaskine Baltic Rower Pro

Sæde

Hvis din romaskine ikke er behagelig, kommer du aldrig til at bruge den. Du skal derfor lede efter et sæde, der er ergonomisk designet, så det passer til din krops form. Sørg også for, at den er polstret med et tykt lag skum, så den er behagelig at sidde på ved længere træningspas. Læg mærke til, hvor højt sædet er placeret – jo højere det er, jo mere tilgængeligt vil det være for brugere med begrænset mobilitet. Hvis du ikke har nogen mobilitetsproblemer, vil du måske vælge en lavere sædeposition, da det normalt vil gøre romaskinen mere kompakt.

Skinne

Skinnen som sædet er placeret på er også en vigtig faktor at overveje. Det vil påvirke, hvor stabilt sædet er, og hvor meget støj sædets bevægelser vil lave. Mange romaskiner tilbyder et dobbelt skinnesystem (f.eks. Life Fitness HX Trainer), som forhindrer sædet i at vakle og giver en ekstra sikker og jævn bevægelse. Denne model har også et beskyttende gummilag på skinnerne, som gør sædebevægelsen næsten lydløs og utrolig smooth. Derudover har roere med et dobbeltskinnesystem en højere maksimal brugervægt, da de er mere stabile og kan modstå mere end alternativerne med enkeltskinne (f.eks. WaterRower Beech – 450 kg max brugervægt, Concept2 Model D – 135 kg max brugervægt).

Styr

Ideelt set vil du have, at styret har en anti-skridsikker belægning, så selv når dine hænder bliver svedige, vil håndtagene forblive i dine hænder. Dette er dog en personlig præference. Nogle modeller har derudover pulsmåler i styret, så du ikke behøver at købe et eksternt brystbælte.

Opbevaring

Romaskiner er et godt valg for brugere med pladsbegrænsning til hjemmetræningen, da de fleste af modellerne er kompakte og pladsbesparende. Dette vil enten være takket være et foldesystem eller evnen til at stille romaskinen oprejst. De opretstående opbevarede romaskiner tager næsten ingen plads, når de ikke er i brug, da du blot kan placere dem i hjørnet eller ved siden af ​​en væg. De fleste romaskiner kommer med indbyggede transporthjul, så de nemt kan flyttes rundt.

Design

De seneste år er træromaskiner blevet ret populære grundet deres stilfulde ikke-gym-lignende look. Med det elegante design og de mange forskellige træfarvemuligheder vil du helt sikkert kunne finde en, der vil passe godt ind hjemme hos dig.

Life Fitness romaskine Row HX Trainer

Roning som træning

Roning er en utrolig effektiv form for træning, da den giver en helkropstræning. Hvert rotag består af 65 til 75 procent benarbejde og 25 til 35 procent overkropsarbejde, og de vigtigste muskelgrupper der er i spil er: øvre ryg, bryst, arme samt lige og skrå mavemuskler. Roning vil derudover styrke dine quadriceps, lægge og glutes.

Roning er en træning med lav effekt, så det er en ledskånsom cardio-mulighed. Roning er et godt alternativ til løb eller cykling, da du får aktiveret et bredt udvalg af muskelgrupper i din krop. Det er en effektiv konditionstræning, så det også vil gavne dit kardiovaskulære helbred (hjerte, lunger og blodcirkulation).

Vores favoritter

Med de mange tilgængelige modeller og modstandssystemer er der noget for enhver smag derude. Så sørg for at tjekke forskellige muligheder og husk dine personlige behov, når du vælger din maskine. Måske leder du efter en lydsvag løsning, der vil se stilfuldt ud derhjemme. Eller måske elsker du at bruge fitness-apps, så du foretrækker noget, der forbinder romaskinen til din tablet.


Her er vores favoritter
cardiostrong Baltic Pro – vandtæt | dobbelt skinne | opbevares opretstående | Kinomap kompatibel
LifeFitness Row HX Trainer – vandtæt | træramme | dobbelt skinne
Taurus Row-X – hybridmodstand | robust kommerciel konstruktion | tilgængeligt sædeniveau | foldbar

Se et stort udvalgt af romaskiner til rigtig gode priser lige her.

Nu håber vi, at du er kommet nærmere, hvilken romaskine, der vil være den bedste til dig. Er du interesseret i at læse mere om træningsmaskiner til hjemmetræning, kan vi anbefale dig at se nærmere på følgende artikler:

Del.

Tilføj en kommentar