Vi svarer på de typiske spørgsmål, hvad angår det at træne på løbebånd

0

Indhold på side:

Et løbebånd er en nem løsning til motionstræning i løbet af ugen derhjemme. Dog fylder mange af dem en del sammenlignet med en motionscykel eller en stepper. Så hvordan ved du, om et løbebånd er det helt rigtige valg for dig? Vi får mange spørgsmål omkring det at træne på løbebånd. Derfor kommer vi, i denne artikel, med svarende på de mest almindelige spørgsmål, hvad angår det at træne på løbebånd.

Er løb på løbebånd sundt?

Ja, overordnet er løb på løbebånd rigtig sundt. Årsagen til, at man vælger at løbe på løbebånd er for det meste, at man ønsker at forbedre sin kondition eller hurtighed under løbetræning. Til dette er løbebånd et rigtig godt valg. Der kan være undtagelser, hvor det at løbe på løbebånd ikke er sundt. Dette kan fx være, at du inkorporerer løbetræningen i en, i forvejen, meget stram træningsrutine, hvor kroppen har bedre af at få hvilet den dag, hvor du beslutter dig for at løbe. Her gør det ikke noget godt for din krop at løbe på løbebånd.

En anden usund løbesituation kan opstå, hvis du har problemer med knæ, fødder eller ryg. I disse tilfælde vil løbebåndet ikke være det mest skånsomme valg ift genoptræning eller konditionstræning. Der vil en crosstrainer eller motionscykel være et meget bedre valg.

Hvad er træning på løbebånd godt for

Træning på løbebånd er godt for mange ting. Løbetræning har en positiv indvirkning på dit kardiovaskulære system, din udholdenhed, din muskelstyrke (især i lår og balder), dit blodomløb og din kondition. Derudover kan du, vha forskellige løbestile, opnå forskellige mål.

Løb på løbebånd og vægttab

Løber du i mellemzonen (hvor du er forpustet, men samtidig godt vil kunne føre en samtale), er kroppens mest tilbøjelig til at holde sig kørende vha fedtforbrænding. Dvs, at hvis dit mål er fedtforbrænding, kan det bedre betale sig at løbe i et mellemniveau frem for fx at intervalløbe. Vælger du derimod at intervalløbe, kan du se frem til en forbdret kondition og udholdenhed.

For at følge med i et vægttab, kan det også anbefales at bruge en kropsanalysevægt, så du kan holde øje med dine forskellige parametre og samtidig tage højde for, at vægten gerne må forblive den samme (grundet øget muskelmasse), så længe fedtprocenten bliver mindre.

Løb på løbebånd med dårligt knæ

Har du dårligt knæ, er løb på løbebånd ikke nødvendigvis det bedste valg. Dog kan du få nogle løbebånd med ekstra stødabsorbering, hvilket, alt efter hvilket problem med knæene du har, kan være nok til, at du, uden problemer, kan træne på dit løbebånd, uden at kunne mærke noget i knæene.

Løbebånd eller løb udenfor

Dog skal det nævnes, at det at træne på løbebånd altid vil være langt mere skånsomt for knæene end at løbe i naturen. Så er du vandt til at løbe i naturen og døjer nu med ubehag i knæene, kan et løbebånd måske være det, der skal til for at give dig den stødabsorbering, dine knæ har brug for.

Derudover er du, med et løbebånd derhjemme, heller ikke styret af vejret. Især i vinterhalvåret kan det blive en kold omgang at skulle gennemføre sine løbetræninger udenfor i mørket, og når det er glat, kan det endda blive mindre sikkert at løbe.

Den største anbefaling er her at tage ind i en fysisk fitness forretning, som sælger løbebånd og få råd og vejledning, mens du kan prøve de forskellige modeller af og mærke effekten på dine knæ.

Løbebånd eller crosstrainer?

Når det kommer til konditionstrænig, er både et løbebånd og en crosstrainer et oplagt valg. De har begge forskellige fordele og ulemper.

Løbebåndet har den fordel, at du kan træne mere varieret på løbebåndet, end du kan på crosstraineren. Du kan nemlig både gå, powerwalke, jogge, løbe og sprinte på løbebåndet. Ja, du kan tilmed gå baglæns og nogle løbebånd har mulighed for stigning, hvilket giver dig mulighed for at simulere en bakke og få øget styrketræning for lår og balder.

Dog er crosstraineren mere skånsom for dine led, da du ikke får de hårde stød op igennem kroppen, når du løber/træner på det.

Som grundregel fylder løbebåndet en del mere at have stående end crosstraineren, hvis dette har betydning for dit valg.

Hvilket løbebånd skal jeg vælge?

Når det kommer til at vælge, hvilket løbebånd, du skal investere i, er der forskellige parametre, du med fordel kan overveje. Hvis det er første gang, du skal investere i et løbebånd, vil det være naturligt gerne at ville finde et billigt et. Her vil vi dog fraråde dig at vælge en model fra et byggemarked, eller en af de store indkøbsbutikker, som en gang imellem har stærkt nedsatte fitnessmaskiner. Disse modeller er sjældent af særlig god kvalitet og vil ofte kun holde en enkelt sæson, hvorefter du året efter igen står og skal investere i et nyt.

Løbebånd tilbud

Det er dog meget forståeligt, at du gerne vil have en god pris på dit løbebånd. Derfor vil vi også anbefale dig at tage et kig hos veletablerede ditness butikker, der kun sælger fitnessudstyr, og som har kvaliteten i orden. Ofte kan du finde rigtig gode rabatter i sådanne butikker, så du alligevel sikrer dig en god pris.

Se fx et godt udvalg af løbebånd af høj kvalitet lige her, og se de gode rabatter.

Løbebånd med stigning

Nogle løbebånd kan hæve det forreste stykke, så du går op af bakke og dermed træner baglår og balder mere intenst. Du kan altså få øget styrketræning ind i din løbe- eller gåtræning ved at have et løbebånd med stigningsfunktion. De fleste løbebånd med stigningsfunktion kan hæves op til 15%, men få modeller kan endnu mere. Se fx på dette udvalg af løbebånd med stigning og se, hvilken model der passer bedst til dine løbebehov.

Løbebånd uden motor

Løbebånd uden motorer er praktisk af flere årsager. Du undgår at skulle sætte løbebåndet til strøm, og du skal ikke beslutte dig for en bestemt hastighed, du gerne vil løbe med. Du løber bare. Løbebånd uden motorer er en løbestil, du først lige skal vænne dig til, men hurtigt finder kroppen ind i rytmen. Herefter er det en langt mere naturlig måde at løbe på, da den kommer utrolig tæt på den oplevelse, du vil have ved at løbe i naturen.

Løbebånd uden motorer har en buet løbeskinne. Jo hurtigere du løber, jo hurtigere løber skinnen rundt. Stopper du pludsleigt op, vil din vægt få løbeskinnen til at stoppe igen, så du ikke bliver skubbet af for enden af båndet. Smart. Løbebånd uden motorer er samtidig flotte at have stående fremme og virker knap så maskine-agtige at se på. Tag fx et kig her på nogle gode løbebånd uden motorer.

Løbebånd bedst i test

Kunne du godt tænke dig at se på en lidt større test af forskellige løbeånd, og på den måde få en fornemmelse af, hvilken du skal vælge, kan vi anbefale dig at se på denne test af de bedste løbebånd på markedet.

Nu håber vi, at du er blevet klogere på det at træne på løbebånd, og at artiklen har givet dig en idé om, hvilket slags løbebånd, der vil være det rigtige for dig.

Er du interesseret i at læse mere om hjemmetræning, kan vi anbefale dig at tage et kig på følgende artikler:

Del.

Tilføj en kommentar