Guide til valg af de rigtige håndvægte – Her er hvad du skal vide før du køber!

0

Indhold på side:

Det kan være svært at vælge håndvægte… Mest fordi de ved første øjekast alle ligner hinanden meget. Og fordi de ser så ens ud, kan man undre sig over, hvad årsagen til prisforskellen er? I virkeligheden er der mange faktorer, der bidrager til det, herunder form, materialer, lagtykkelse og holdbarhed.

I denne guide vil vi tage dig igennem de mest populære typer håndvægte én efter én og komme i dybden med deres egenskaber og funktionalitet, så du kan træffe et informeret valg, når du beslutter dig for at købe dit udstyr.

De 2 vigtigste kategorier af håndvægte er kompakte håndvægte og justerbare håndvægte. Det opdeler håndvægte i dem, der kommer med en fast vægt, og normalt vil du købe flere par af dem for at få en række forskellige vægte. Derudover findes de justerbare, hvor du køber ét sæt, der lader dig justere vægten i det ene par håndvægte. Begge kategorier tilbyder en række forskellige håndvægttyper, som er forklaret nedenfor…

Kompakte håndvægte

Hexagon hånvægte

Hex håndvægte er den mest almindelige type blandt håndvægte med fast vægt. De er normalt den billigste løsning med fast vægt, som mange vælger, især hvis de ikke kender forskellene mellem hex-håndvægte og dyrere typer. Takket være deres sekskantede form ruller de ikke væk, når du lægger dem på gulvet. Dette gør dem også perfekte til øvelser, der kræver stabilitet såsom håndvægts-push-ups.

Den sekskantede form gør dem nemme at opbevare, selv uden stativ – du kan endda placere dem ovenpå hinanden. Hex håndvægte har en slidstærk gummibelægning, der gør dem stille at bruge, beskytter dit gulv mod skader og forhindrer rust. Derudover giver det riflede håndtag suverænt greb, hvilket sikrer, at håndvægtene ikke glider ud af dine hænder. En ulempe ved hex-formen er, at kanterne slides langt hurtigere end runde håndvægte.

PROS – de rulle ikke væk, er lette at opbevare, er den mest budgetvenlige mulighed, kan bruges til øvelser såsom håndvægt push-ups, og belagt med slidstærkt gummi.

CONS – kanterne af den sekskantede form er tilbøjelige til at blive slidt

Pro håndvægte

Pro håndvægte minder i funktionerne om hex håndvægte – gummibelægning og riflet håndtag – men med en stor forskel, der påvirker deres funktionalitet. Formen på Pro håndvægte er rund, hvilket betyder, at de kan rulle. Det behøver ikke nødvendigvis at være en ulempe, da du kan bruge dem til øvelser såsom ab roll-outs. Den runde form gør dem mindre tilbøjelige til at blive slidt, så de er en mere holdbar mulighed.

Pro håndvægte (ligesom hex håndvægte) er lavet af støbejern og belagt med tykt, slidstærkt gummi, der forhindrer gulvskader, rust og støj.

PROS – mere modstandsdygtige over for slid, kan bruges til rulleøvelser såsom abs roll-out, belagt med slidstærkt gummi, mere langtidsholdbar sammenlignet med hex håndvægte

CONS – dyrere end hex-håndvægte, kan rulle væk, og når de placeres på gulvet/opbevares

TPU håndvægte

Termoplastisk polyurethan (TPU) er en alsidig termoplastisk elastomer med høj holdbarhed og fleksibilitet. I modsætning til gummi har den ingen lugt, den er meget modstandsdygtig over for ridser, olie og fedt, og dens farve forsvinder ikke med tiden. TPU håndvægte er dækket af et tykt lag TPU belægning, der gør dem ekstremt robuste og slidstærke. Deres funktionalitet ligner Pro håndvægte – de kan bruges til rulleøvelser såsom ab roll-outs; dog gør deres TPU-belægning dem overlegne i forhold til enhver gummibelægning. TPU håndvægte kan bruges både i hjemmet og i kommercielle fitnessmiljøer takket være deres fuldkommercielle garanti. At producere TPU er dyrere sammenlignet med gummi, hvilket også påvirker deres salgspris. Dette gør dem en smule dyrere sammenlignet med hex- og pro-håndvægte. De sælges også som en enkelt håndvægt, så husk at købe 2, hvis du skal bruge et par.

PROS – ingen lugt, ekstremt holdbar og robust TPU-belægning, meget modstandsdygtig over for slid, kan bruges til rulleøvelser såsom abs roll-out, høj ridsemodstand, overlegen farvestabilitet, modstandsdygtig over for olie og fedtstoffer, kommerciel garanti

CONS – dyrere end hex og pro håndvægte, kan rulle væk, når de placeres på gulvet/opbevares

Justerbare vægte

Justerbare håndvægtsæt

Justerbare håndvægtssæt består af en stang, vægte og låse. Der er en række af dem på markedet, så du kan finde både støbejern og gummibelagte skiver. Afhængigt af størrelsen og materialerne varierer priserne, men de er altid billigere end at købe et sæt håndvægte med fast vægt, hvilket gør dem til en perfekt budgetvenlig mulighed for begyndere.

Hvis du er en mere erfaren vægtløfter, er dette måske ikke valget for dig. Desværre er vægtjusteringssystemet ikke særlig effektivt, og det tager en masse kostbar træningstid at skifte skiverne og justere vægten. Normalt har man ikke et par minutter imellem hver øvelse til at ændre vægten, og det er derfor, hvis du er en mere avanceret fitnessentusiast, at du kan overveje et sæt håndvægte med fast vægt eller selectabells i stedet for.

PROS – budgetvenlig, justerbar vægt, pladsbesparende

CONS – tager meget tid at skifte skiverne og justere vægten, mindre slidstærk end håndvægte med fast vægt

Selectabells

Selectabells er designet til at give en alt-i-en håndvægtløsning. Vægten kan hurtigt og nemt justeres med en udløser/låseknap, så du får den kompakte og pladsbesparende mulighed uden ulempen ved at miste træningstid ved at skifte skiverne. Selectabells går op til 36 kg pr. håndvægt, hvilket giver rigtig god mulighed for progression og svarer til 18 par håndvægte med fast vægt.

Processen er ret enkel – du løfter knappen op, vælger den ønskede vægt og slipper knappen igen. Mængden af ​​vægtskiver, der skal bruges til din valgte vægt, vil blive fastgjort til styret, så de resterende vægtskiver efterlades i bakken.

PROS – hurtigt vægtjusteringssystem, pladsbesparende, mange håndvægte i én, kommer med en opbevaringsbakke (let at opbevare), alt-i-en design

CONS – omfangsrigt design, dyrt (selv om det vægtmæssigt stadig er langt billigere end at købe det samme antal sæt håndvægte med fast vægt)

Som du kan se, kommer hver type håndvægt med sine fordele og ulemper, så det er afgørende at overveje dine egne behov, før du træffer en beslutning. Hvis du er nybegynder på et budget, kan et justerbart håndvægtsæt være nok for dig. Eller hvis du er en avanceret løfter, der ikke har tid til at tabe tid under træning, kan du overveje at få et udvalg af håndvægte med fast vægt eller justerbare selectabells.

Vi håber meget, at du nu er blevet klogere på, hvilken type håndvægte, der er de helt rigtige for dig og din tærning.

Hvis du er interesseret i at læse mere om hjemmetræning og udstyr hertil, kan vi anbefale dig at tage et kig på nedenstående artikler:

Del.

Tilføj en kommentar