Pleje af fodboldstøvler – Sådan plejer du dine fodboldstøvler

0

Pleje af fodboldstøvler er vigtigt, hvis du godt kunne tænke dig at være sikker på, at du fortsat kan få glæde af støvlerne i lang tid frem. Du elsker med garanti at spille fodbold, men der er ikke så stor sandsynlighed for, at du er lige så vild med at pleje dine fodboldstøvler og holde dem rene. Selvom det ikke er jordens fedeste tjans, så bør du dog alligevel gøre det, for du kender med garanti følelsen af, at træde ned i et par fodboldstøvle, der føles helt nye, fordi de er blevet vasket og plejet rigtig godt dagen inden kamp. Derudover, så har du nok også større lyst til at vise dine nyvaskede og flotte fodboldstøvler frem for dine holdkammarater, fremfor et par fodboldstøvler, der hverken har set vand eller børste den sidste måneds tid.

pleje-af-fodboldstøvler

Dette betyder ikke nødvendigvis, at du skal vaske din støvler til hver træning, for det er det de færreste, der rent faktisk har tid, lyst og overskud til at gøre. Du skal dog derimod sørge for kontinuerligt at pleje din fodboldstøvler på korrekt vis, så du hele tiden kan gå rundt med skinnende fodboldstøvler, der bestemt vil få holdkammeraterne til at blegne af misundelser over, at du har fundet hemmeligheden til, hvordan du kan holde dine støvler i tip-top stand.

Hvis du allerede har søgt lidt rundt på nettet, så kan det sagtens tænkes, at du har svært ved at finde en endelig opskrift på, hvordan du på bedst mulig vis kan pleje dine fodboldstøvler. Det er også ganske forståeligt, for man kan hurtigt vælge den forkerte fremgangsmåde og så bliver resultatet sjældent som håbet – blandt andet skal du huske på, at fodboldstøvler i dag produceres i mange forskellige materialer, der alle skal plejes på forskellig vis.

Første tip: Giv dine støvler luft

Det er ikke kun dit hus eller din lejlighed, der har brug for at blive luftet ud med jævne mellemrum. Du skal nemlig også sørge for, at du giver dine fodboldstøvler noget luft en gang imellem – hvis ikke du allerede gør dette, så kan du med garanti godt lugte det, når du trækker dine fodboldstøvler ud af sportstasken. Når du spiller kamp eller er til træning i dine fodboldstøvler, så udsættes de selvfølgelig for en høj grad af varme og fugt, hvilket de som udgangspunkt selv forsøger at slippe af med fra det sekund du tager dine fødder ud af støvlerne, men det er dog en nødvendighed at du hjælper dem lidt på vej, hvilket du bedst kan gøre ved at stille dem ud på terrassen og give dem luft i et døgns tid (gerne mere, hvis dette er muligt). Du skal dog være opmærksom på, at du ikke må stille dem udenfor, hvis det er alt for køligt, da det kan være med til at beskadige dine støvler.

Hvis du før i tiden ikke just har været den bedste til at få luftet dine fodboldstøvler ud, så er der heldigvis også hjælp at finde, men det kræver dog en mindre investering. Det anbefales dog at du først og fremmest forsøger at slippe af med lugten ved blot at udlufte dine fodboldstøvler, men hvis det ikke er muligt, så kan du vælge at investere i enten Rodalon eller BioSpray, der kan være med til at fjerne lugten fra dine fodboldstøvler, og ikke nok med det, så har de også en forstærkende effekt på støvlerne.

LÆS OGSÅ:  5 Gaveideer til den sporty mand!

Andet tip: Lad aldrig dine støvler blive i tasken

Selvom det virker meget åbenlyst, at man skal sørge for at få fodboldstøvlerne op af tasken, når man kommer hjem fra træning eller kamp, så er der desværre mange, der glemmer det. Der er bestemt heller ingen tvivl om, at det er langt nemmere at komme hjem og blot stille tasken fra sig, hvorefter man kan gå ind og slappe af foran fjernsynet med fødderne oppe. Du skal dog ikke forvente, at hverken din mor, kæreste, søster eller hund gør det for dig, for de er ganske velvidende om, at du normalvis ikke gør det, så derfor er lugten af dine fodboldstøvler og din sportstaske ikke just den mest behagelige.

Derfor er du med stor sandsynlighed også allerede opmærksom på, at det hurtigt kan komme til at lugte rigtig grimt, hvis du ikke sørger for at få dem op af tasken, men det er dog ikke værste, for hvis de blot ligger i tasken sammen med dit gennemsvedte og beskidte sportstøj, så kan du risikere at snavset tørrer ind, hvilket gør det meget sværere at fjerne. Det gør det blot endnu mindre motiverende at pleje dine fodboldstøvler og det er ligeledes også med til at mindske levetiden på dine elskede fodboldstøvler. Gør derfor dig selv den tjeneste, at stil dine fodboldstøvler ud i den friske luft, når du kommer hjem fra fodbold, hvad end der er tale om kamp eller træning.

Tredje tip: Spil med det rigtige knopsystem på det rigtige underlag

Der er selvfølgelig ingen grund til at gøre det mere vanskeligt for dig end højst nødvendigt, hvorfor du også skal huske at passe godt på dine fodboldstøvler og det inkluderer blandt andet at anvende dem på det rigtige underlag. Der findes nemlig forskellige knopsystemer, der er udviklet med henblik på specifikke underlag, hvilket du naturligvis skal tage til dig, selvom det lyder meget overdrevet og ligeledes også som en dyr fornøjelse. Faktum er dog, at det kommer til at slide rigtig meget på dine fodboldstøvler, hvis du ikke bruger dem på det rigtige underlag og så bliver det en endnu dyrere fornøjelse, for så er du nødt til at skifte fodboldstøvler meget oftere end ellers.

Den klassiske fodboldstøvle er udstyret med et Firm Ground-knopsystem, der primært er henvendt til helt almindelige græsbaner, men sommetider bliver du også udsat for at skulle på kunstgræs og bløde underlag. Der findes derfor deciderede fodboldstøvler, der er udviklet med henblik på brug på kunstgræs og bløde underlag, og hvis ikke du har forskellige støvler til de forskellige underlag, så slider du dine fodboldstøvler lynhurtigt, hvorfor du er nødsaget til at købe nye. Ikke nok med det, så kan du også få ømme fødder af, at spille med det forkerte knopsystem – men noget er det værste er dog, at du mister din reklamationsret, hvis du anvender støvlerne på et underlag, som de ikke er beregnet til. Derfor er det uden tvivl en god investering at købe et par fodboldstøvler til græsbaner, et par støvler til bløde og våde underlag samt et par fodboldstøvler til kunstgræsbaner.

LÆS OGSÅ:  KINOMAP - Den ultimative guide til din hjemmetræning

Fjerde tip: Rengør altid efter brug

Du havde sikkert håbet inderligt på, at dette punkt ikke vil dukke op, men det gjorde det – og der er ingen tvivl om at det er det vigtigste. Det er fint nok, at du kommer hjem fra træning eller kamp, stiller tasken fra dig på og tager støvlerne op og stiller dem udenfor døren til tørring og for at give dem lidt luft, men hvis ikke du har rengjort dem først, så kan det jo næsten ikke svare sig at gøre det, for så står de blot udenfor og er fyldt med snavs, som tørrer ind, hvilket blot gør det endnu sværere at få det af, hvorfor du lige så godt kan spare dig selv besværet og få det gjort med det samme – andet kan ganske enkelt ikke svare sig, medmindre du faktisk gerne vil bruge 1 time på at skrubbe dine fodboldstøvler inden næste kamp.

Hvis dine støvler er lavet af enten mikrofiber eller plastik, så er det sådan set meget nemt at rengøre dem, for det kræver ikke andet end, at du blot tørrer dem af med en klud. Hvis de derimod er produceret af enten læder eller skind, så bliver det derimod nødt til at være en grundigere omgang. Her skal du både have fat i en hårdt opvredet klud, en blød børste (det er vigtigt, at den er blød) og muligvis også en mindre børste, der kan tage fat de steder, hvor hverken kluden eller den bløde børste kan tage snavset væk. Du skal dog være opmærksom på, at den lille børste ikke må bruges for hårdt og voldsomt, da det slider på skindet/læderet, hvilket selvfølgelig er skidt for din fodboldstøvle, for hvis det slides, så er der større tendens til at gå hul på støvlen og så er du nødsaget til at investere i et nyt par.

Næste skridt er, at få dem rengjort på undersiden mellem knopperne. Det kan gøres ved at skylle dem med vand og derefter tage fat med en børste, så du kan få alt jorden væk fra knopperne. Når dette er gjort, så skal du have tørret dine støvler, men her er det dog vigtigt, at du ikke laver den klassiske fejl og stiller dem et for varmt sted, da det resulterer i, at læderet på støvlerne sprækker og syningerne går op. Det er ikke synderligt fedt, for så skal du pludselig til at erstatte dine fodboldstøvler med et nyt par. Det betyder altså, at de bare skal stå til tørre udenfor og ikke stilles ved en varm radiator, et fyr eller op ad en brændeovn. Stil dem derfor udenfor, hvis vejret er til det, ellers skal de blot stå i et rum, hvor der er stuetemperatur.

Femte tip: Imprægnering

Hvis du også har almindelig sko, der er produceret af enten ægte eller syntetisk læder, eller skind, så har du med garanti også sørget for at imprægnere dem, så de er mere afvisende overfor snavs, for det er ikke ligefrem det bedste indtryk at give på arbejdet, hvis du dukker op i sko, der er beskidte. Det samme gør sig gældende for fodboldstøvler, der er produceret af enten læder eller skind. Du skal dog huske på, at det ikke er godt nok at gøre det én gang, når du køber dem, men det er derimod er noget du skal gøre kontinuerligt, så de hele tiden er forholdsvis afvisende overfor snavs – en god tommelfingerregel er, at du bør gør det én gang hver anden uge. Hvis ikke du bruger dem specielt meget, så skal du bare holde øje med om de er begyndt at blive matte, for hvis de er det, så er det på tide med en imprægnering. Hvis dine fodboldstøvler er produceret af enten plastik eller mikrofiber, så skal de selvfølgelig ikke imprægneres.

LÆS OGSÅ:  Billige boksehandsker - Du finder dine næste boksehandsker her

Når det er tid til at imprægnere dine fodboldstøvler – enten fordi du blot gør det hver anden uge eller fordi de er begyndt at blive matte, så skal du selvfølgelig sørge for at de er 100% rengjorte og frie for snavs, inden du gør det. Hvis du har tidligere erfaring med imprægnering af dine almindelige sko, så har du med garanti allerede gjort dig den erfaring, at det er langt bedre at påføre tre tynde lag frem for et tykt lag, da det ellers kan komme til at danne skjolder på støvlerne, hvilket kan være ualmindeligt svære at få af igen og det er ikke ligefrem fordi de pynter på dine nydelige fodboldstøvler. Hvis du imprægnere dine støvler lige efter en rengøring, så er det meget vigtigt, at du sørger for at støvlerne er helt tørre inden du går i gang med selve imprægneringen – og husk nu at gøre det udenfor.

Sjette tip: Brug læderbalsam (hvis du har læderstøvler)

Efter du har fået renset, tørret og imprægneret dine fodboldstøvler, så er næste skridt at give dine støvler en omgang med din læderbalsam – hvis du vel at mærke spiller med læderstøvler. Det er med til at give dem ekstra beskyttelse såvel som et pænere og mere skinnende udseende. Det kan godt virke lidt overflødigt, når du lige har brugt tid på imprægnering, men du skal tænke på, at des mere du forebygger snavs på dine fodboldstøvler, des mindre skal du rense dem, når du kommer hjem fra træning eller kamp. Derfor anbefales det på kraftigste vis, at du også lige bruger små 10 minutter på, at give dine fodboldstøvler noget læderbalsam.

Når du skal i gang med at påføre læderbalsamen, så skal du naturligvis gøre det ved hjælp af en klud, der ikke ridser støvlen, for så er du lige vidt. Det nemmeste er selvfølgelig blot at tage fat i en ny karklud, da den er blød og dermed ikke ridser læderet. Du skal vælge en læderbalsam, der har samme farve som din fodboldstøvle, men hvis det ikke er muligt, så kan du få neutrale farver, der fungerer til hovedparten af alle fodboldstøvler. Når du har påført dit læderbalsam, så skal dine støvler have lov til at stå og tørre i minimum 24 timer, hvorfor du altså ikke kan påføre det lige inden kamp eller træning. Når der er gået 24 timer, så skal du tørre det overskydende balsam af støvlen. Det anbefales ligeledes at du også gør dette hver anden uge.

Pleje af fodboldstøvler – Spørgsmål eller kommentarer

Hvis du enten har spørgsmål eller kommentarer til ovenstående række af råd og tips, så skal du være mere end velkommen til at bidrage med dem nedenfor. Det samme gør sig gældende, hvis du har yderligere råd til, hvordan man kan pleje, rengøre og forlænge levetiden på sine fodboldstøvler.

pleje-af-fodboldstøvler

Del.

Tilføj en kommentar