Komplet guide til smartbikes 2024 – her er de bedste modeller

0

Indhold på side:

Smartbikes har de seneste par år vundet mere og mere frem, og i denne guide vil vi tage jer med igennem det, du skal være opmærksom omkring ved køb af en smartbike. Måske du gerne vil køre virtuelle ruter fra hele verden, køre med en personlig træner, eller bare blive underholdt via streamingapps. Der findes mange forskellige typer af smartbikes, som alle kan hjælpe dig i bedre form derhjemme.

Der findes flere forskellige former for motionscykler til brug i eget hjem. Den klassiske motionscykel med stort komfortabelt sæde, professionelle cykler til intensiv træning, samt den nye elev i klassen: Smartbikes.

Fordelen ved at have en smartbike hjemme er at man kan motionere uanset, hvordan vejret er udenfor, det kræver ikke transportid til og fra et motionscenter, og det eneste der skal til er en omklædning og så kan man gå igang.

Hvad er en smartbike?

Smartbikes er en kategori indenfor motionscykler, hvor cyklen kan forbindes med forskellige tredjepartsprogrammer/træningsapplikationer. Med disse programmer kan man som bruger udvide sin træning fra blot at bestå af de klassiske indbyggede programmer, til alt lige fra at køre om kap med andre motionister, køre virtuelle ruter fra hele verden, eller få holdtræning hjem i egen stue. At have en smartbike åbner altså en helt ny verden for at motionere i eget hjem.

Det er altså kompatibileten med træningssoftware/applikationer såsom Zwift, Kinomap, BKOOL eller Strava som adskiller smartbikes fra de fleste andre motionscykler og spinningscykler. Med disse apps kan man som bruger vælge enten at køre en tur op af Alpe d’Huez med Kinomap, køre ræs med andre brugere via Zwift, eller køre en spinningsklasse med BKOOL. Bemærk dog at for at få adgang til de komplette funktioner fra mange af disse apps kræver det, at man tegner et abonnement.

Nogle smartbikes har også integrerede skærme som cyklens konsol. Dette betyder at man på disse modeller ikke har brug for en ekstern tv-skærm, smartphone eller tablet for at kunne bruge cyklens kompatibilitet. I nogle tilfælde er det dog nødvendigt at køre træningsapplikationer fra smartphone eller tablet over på smartbikens skærm.

Smartbikes med integreret skærm kører typisk med software som eksempelvis iConsole, JRNY, iFit eller Peleton. Fælles for disse træningssoftwares er, at man får adgang til en bred vifte af muligheder som kan være med til at holde motivationen ved lige, og endda også bidrage til øget motivation.

Smartbikes har de seneste par år vundet mere og mere popularitet som type af motionscykel til hjemmet. Det skyldes blandt andet optrædener i diverse tv-serier og film. Den digitale udvikling, hvor flere og flere har smartphones og tablets er også medvirkende til, at de fleste kan udnytte smartbikens fulde potentiale, uden at skulle lave yderligere investeringer.

Hvorfor vælge en smartbike?

Der er mange træningsformer, men fordelen ved at vælge en smartbike fremfor eksempelvis løb eller styrketræning, er at det er meget mere skånsomt for kroppens led og sener. Derfor er smartbikes en optimal partner ved eksempelvis ønske om vægttab eller forbedring af general kondition. Samtidig afgiver de fleste smartbikes næsten ingen larm, hvorfor de kan bruges både i hus og lejlighed, og mens andre beboere hviler sig. De fleste har prøvet at cykle før, derfor kræver det heller ikke nogen stor træningsmæssig viden eller kunnen. Uanset træningsniveau eller kondition, kan man opnå sine træningsmål ved brug af en smartbike.

Næsten alle smartbikes kan indstilles, så den passer til de fleste størrelser, høj som lav. Sadlen kan typisk justeres både op/ned samt frem/tilbage, og på de fleste kan selve sadlen også vinkles efter ønske. Oftest er det også muligt helt at udskifte den originale sadel med en anden, såfremt man ønsker dette.

Ligeledes kan styret på de fleste smartbikes justeres op/ned, samt frem/tilbage.

Det betyder at man som bruger næsten altid kan få en smartbike der kan tilpasses lige som ønsket, og derfor også kan bruges af eksempelvis en familie af både far, mor og børn.

Vi vil i denne smartbike guide tage dig med rundt om nogle af vores favoritter, som kan være med til at hjælpe dig med at købe den rigtige smartbike.

De 6 smartbikes vi har testet.

Vi har, i denne guide 6 smartbikes med, med særlig fokus på følgende parametre:

  • Konsol/multimedie – Hvor mange træningsmuligheder indeholder computeren, hvor mange programmer har den, og hvad er der af ekstraudstyr?

  • Stabilitet – Hvor robust og holdbar er smartbiken?

  • Brugervenlighed – Hvor lette er smartbikens funktioner at tilgå?

  • Value for money – Hvilken kvalitet får du for pengene?

Taurus Smart Bike Z9.9 Pro

Konsol/multimedie ★★★★★
Stabilitet ★★★★★
Brugervenlighed ★★★★★
Value for money ★★★★★

Taurus Z9.9 Pro kommer fra det prisvindende tyske brand Taurus, og fås i to modeller, en med 15,6 tommer integreret skærm, og en med 21 tommer skærm. Størrelsen og udformingen på skærmen er eneste forskel på de to modeller. Begge skærme har indbyggede højtalere, og kører full-HD med 1920×1080 opløsning. På 15,6 tommer skærmen får man også en lille indsats med plads til en tablet eller smartphone såfremt man ønsker at gøre brug af dette. Softwaren som bruges som styresystem på denne smartbike er det gratis iConsole, som ikke kræver noget abonnement.

Smartbiken fra Taurus kører med fast nav, hvorfor der ikke er friløb på denne cykel. Der er dog en stor, let tilgængelig bremseknap, som hurtigt kan stoppe omløbet. Bremsesystemet på smartbiken er en elektronisk regulerbar magnetbremse, hvilket betyder at denne smartbike selv kan regulere modstanden, når man gør brug af de forskellige træningsprogrammer som tilbydes i iConsole, eller ved brug af Kinomap, som er præinstalleret direkte på skærmen, hvor modstanden automatisk reguleres, hvis man eksempelvis kører op af en stigning. Dette giver den mest komplette oplevelse, når man tager Kinomap i brug.

På skærmen er underholdningsapps som Netflix, YouTube og Spotify også præinstallerede, samt sociale medier såsom Facebook og Instagram. Yderligere tilbyder iConsole softwaren, at man kan spejle sin smartphone eller tablet over på smartbikens skærm.

Taurus Z9.9 Pro har 32 modstandstrin, 15 kg svingmasse, og en Q-faktor/pedalafstand på kun 15 cm. Samtidig kan konstruktionen klare en maksimal brugervægt på helt op til 150 kg, hvorfor det er en super stabil og robust smartbike.

Konklusion: Taurus Z9.9 Pro er et glimrende valg, både til nybegyndere som gerne vil have en smartbike der tilbyder lidt af det hele i form af underholdning og kompatibilitet med ekstern software, men også til den erfarne som gerne vil udfordres med ruter fra hele verden via Kinomap. Vi mener, at blandt de smartbikes der er på markedet, at du får rigtig god kvalitet, med god skærm og fin kompatibilitet, og mange gode træningsmuligheder i form af programmer og belastningstrin, som kan holde dig beskæftiget langt ud i fremtiden. Samtidigt er cyklens styresystem, iConsole, ikke abonnomentsbaseret, hvorfor du kan bruge cyklen uden at have en månedlig udgift til din smartbike.

Afspil videoen herunder for at se en visuel præsentation af smartbiken og dens funktioner.

Bowflex Indoor Bike VeloCore

Konsol/multimedie ★★★★★
Stabilitet ★★★★☆
Brugervenlighed ★★★★★
Value for money ★★★★☆

Bowflex er et amerikansk mærke der har eksisteret siden 1986, hvorfra VeloCore er blandt de rigtig gode cykler. Denne smartbike fås, ligesom Z9.9 Pro fra Taurus, med 2 forskellige skærmstørrelser: 16 tommer og 22 tommer. Begge skærme er med indbyggede højtalere og HD-touch skærm i rigtig fin kvalitet. VeloCore fra Bowflex kører med softwaren JRNY som er udviklet af Bowflex selv. Denne software minder meget om iFit og Peleton. Her kan køres virtuelle ruter, træningsprogrammer med trænere der fortæller dig hvordan du skal gribe træningen an, samt klassiske træningsprogrammer og adgang til underholdning såsom Netflix og Disney+ (dog kræver disse også abonnement). Når man køber en ny Bowflex cykel, får man 1 års abonnement til JRNY inkluderet.

Efter det første år overgår det til et klassisk abonnement, hvor der skal betales måned for måned for at få adgang til softwarens komplette funktioner. Det er vigtigt at bemærke, at skærmen ikke kan køre uden JRNY, da dette også fungerer som styresystem. Yderligere er cyklen også kompatibel med Zwift, Kinomap og andre eksterne træningsapplikationer. Dette skal dog ske via egen smartphone eller tablet.

På VeloCore smartbiken sker modstandsreguleringen via en drejeknap, hvor cyklen kan finjusteres med 100 modstandstrin. Der er derfor rig mulighed for at finde det helt rigtige modstandsniveau. Til forskel fra Taurus Z9.9 Pro, kører denne smartbike med manuel regulerbar magnetbremse, hvilket betyder, at man selv skal justere modstanden under diverse træningsprogrammer.

Samtidig er cyklen udstyret med en særlig lænefunktion, der adskiller denne smartbike fra de andre i denne guide. Lænefunktionen kan man aktivere eller deaktivere, hvilket giver muligheden for at få følelsen af at svinge en rigtig cykel fra side til side, og som når man sidder ned i sadlen, gør at man skal aktivere sine coremuskler mere for at holde balancen centralt.

Konklusion: I Bowflex VeloCore får du en smartbike som har næsten alt, hvad man kunne ønske sig af kompatibilitet, og unikke features med lænefunktionen og de 2×1,5 kg håndvægte der kan bruges til nogle af de mange træningsprogrammer som JRNY tilbyder. Samtidig er det en meget stabil smartbike med en maksimal brugervægt på 150 kg. JRNY softwarens kunstige intelligens som spørger ind til din oplevelse efter hvert træningspas, og næste gang foreslår nye programmer efter dit forrige input er optimalt til både nybegyndere og øvede for at holde motivationen oppe. Eneste ulempe ved Bowflex VeloCore er at man efter 1 års brug, skal betale et månedligt abonnement for at få fuld adgang til cyklens funktioner.

Afspil videoen herunder for at se en visuel præsentation af smartbiken og dens funktioner.

Wahoo Kickr Smartbike V2

Konsol/multimedie ★★★★★
Stabilitet ★★★★★
Brugervenlighed ★★★★★
Value for money ★★★☆☆

Smartbiken fra amerikanske Wahoo, som er stiftet i 2009, er målrettet til den mere erfarne og ambitiøse motionist. Her er tale om en smartbike med stor fokus på komponenterne og nøjagtigheden i cyklens data. Cyklen kan klare belastning op til 2500 watt, og kan simulere op til 20% stigning og 15% negativ hældning. Dette er med til at gøre cyklen optimal til brug med træningsapps som Zwift og Strava. Kører man også på landevej, har Wahoo Kickr Smart Bike også en unik feature som tillader at man kan programmere de virtuelle tandhjul og tænder på kædehjulene præcist, så de kan matche landevejscyklen. Wahoo Setup-appen kan hjælpe brugeren til denne programmering.

En anden særlig feature ved Wahoo Kickr Smart Bike er den justerbare krankarm. Helt præcist betyder dette at krankarmen kan justeres i 5 forskellige længder: 165 mm, 167,5 mm, 170 mm, 172,5 mm og 175 mm. Dette kombineret at selve stellet kan justeres i flere trin, og med en saddel der kan justeres 4 veje (op/ned og frem/tilbage), og styr der ligeledes kan justeres 4 veje, samt vinkles efter ønske, gør næsten umuligt ikke at finde det optimale setup.

Det er dog værd at bemærke, at cyklen ifølge producenten har en minimal brugerhøjde på 152 cm, og en maksimal brugerhøjde på 192 cm, samt en maksimal brugervægt på 113 kg, hvilket er noget lavere end de to andre smartbikes vi har gennemgået i guiden indtil nu.

Når det kommer til kompatibilitet, så kan Wahoo Kickr arbejde sammen med de fleste eksterne træningsapps via transmission gennem ANT+, BLUETOOTH og ANT+ FE-C. Cyklen kører med elektromagnetisk modstand, og automatisk modstandsjustering ved brug af Zwift er derfor mulig. Eneste ulempe er, at der ikke er nogen holder til en smartphone eller tablet indbygget på cyklen, hvorfor vi anbefaler at man har cyklen foran en tv skærm man kan spejle sit device til.

Konklusion: Wahoo Kickr Smart Bike henvender sig i noget højere grad til den erfarne motionist, som gerne vil have så realistisk en simulation af landevejskørsel som muligt. Cyklen kan fin indstilles og programmeres til at simulere en rigtig landevejscykel, og giver optimale muligheder for ambitiøs indendørstræning. Cyklen egner sig i mindre grad til den uerfarne begynder, da den er noget mere teknisk end de to tidligere nævnte cykler, og udvalget af brugere begrænses allerede ved en maksimal brugervægt på 113 kg, og minimum/maksimumshøjde. Derfor anbefaler vi denne cykel til den erfarne motionist, men ikke til nybegynderen som ikke har ambitioner om seriøs ræs i hjemmet.

Afspil videoen herunder for at se en visuel præsentation af smartbiken og dens funktioner.

Tacx Neo Smartbike Plus

Konsol/multimedie ★★★★★
Stabilitet ★★★★★
Brugervenlighed ★★★★☆
Value for money ★★★☆☆

Tacx Neo Bike Plus er opgraderingen til Tacx Neo, og tilbyder mulighed for finere indstilling end den almindelige Tacx Neo. Herunder har Plus modellen fem forskellige indstillinger for krankens længde, hvor standardmodellen kun har 3. Dertil tilbyder Tacx Neo Bike Plus mulighed for at simulere gear settings fra Shimano, SRAM, og Campagnolo. Dette er værd at bemærke hvis man kører på en landevejscykel med et af disse gearsystemer.

Ligesom på de andre smartbikes i denne guide, så kan cyklen indstilles så den passer til de fleste brugere. Sadlen kan justeres op/ned og frem/tilbage, det samme gælder for styret. Dertil kommer den justerbare krankarm. Cyklen har en maksimal brugervægt på 120 kg, hvilket er værd at være opmærksom på.

Neo Bike Plus har også et par unikke features, som ikke findes på ret mange andre smartbikes. Blandt andet kan cyklen simulere forskellige underlag, så følelsen af dit tråd vil ændre sig alt efter, om du i din træningssoftware kører på asfalt, grus, brosten eller noget fjerde. Dette giver en særlig realismefølelse som ikke fås hos andre af de smartbikes, vi har med i vores guide. Samtidig kan cyklen simulere nedkørsler, hvilket kan mærkes på trådet. På denne smartbike får du altså en følelse som kommer meget tæt på at køre ude på landevejene.

Denne smartbike er kompatibel og optimal med træningsapps såsom Zwift, TrainerRoad og Rouvy, derudover kommer kompatibiltet med en lang række andre træningsapps via ANT+ og Bluetooth.

Som en del af cyklens konstruktion er der plads til både en tablet og en smartphone, og man får samtidig et lille display, som viser de vigtigste træningsdata. Slutteligt får man et par blæsere som sidder ved siden af tabletholderen, som kan give et lille frisk pust under træningen.

Konklusion: Hvis du investerer i Tacx Neo Bike Plus så får du en af de mest realistiske motionsoplevelser som findes på markedet idag. Muligheden for at finjustere smartbiken så indstillingerne ligner din landevejscykling (hvis du har en), kombineret med features der efterligner følelsen af at køre på forskelligt underlag, gør denne smartbike optimal til indendørstræning såfremt vejret sætter en hindring for at køre på de rigtige landeveje. Cyklen henvender sig særligt til erfarne motionister, men kan bestemt også benyttes af ambitiøse nybegyndere.

Afspil videoen herunder for at se en visuel præsentation af smartbiken og dens funktioner.

ICG Indoor Bike IC7

Konsol/multimedie ★★★☆☆
Stabilitet ★★★★☆
Brugervenlighed ★★★★☆
Value for money ★★★☆☆

IC7 modellen fra Indoor Cycling Group (tidligere kendt under navnene Tomahawk og Life Fitness), er en model som mange kender fra deres lokale spinninghold. At inkludere denne cykel i kategorien smartbike, er måske lige på kanten, men den tilbyder de fleste af de features, der skal til for at den kan høre herunder. Blandt andet får du kompatibilitet med træningsapplikationer som Zwift og Strava via bluetooth og ANT +, men du får også adgang til ICG appen, som giver adgang til en masse ekstra Coach By Color programmer, og vælger man at investere i premium abonnement får man yderligere adgang til f.eks. instruktør ledede workouts.

Coach By Color er også en feature som findes i den integrerede konsol, hvilet er en feature der er kendt af mange fra spinningslokaler rundt omkring, og som er unik for ICG’s modeller. Samtidig er cyklens konsol drevet af en generator, hvilket betyder at cyklen ikke behøver tilslutning til strøm. Modstanden reguleres på denne cykel via en manuel regulerbar magnetbremse, som kan indstilles i 100 modstandstrin, hvorfor hvert individuelt træningspas kan skræddersys i intensitet ned til mindste detalje.

Disse features kombineret med trinløs justering af sadel (som kan udskiftes såfremt dette ønskes) og styr (op/ned og frem/tilbage), og en super stabilitet med en maksimal brugervægt på 150 kg, gør at denne cykel både kan benyttes af nybegyndere, såvel som erfarne motionister. Særligt er den oplagt hvis man kender cyklen (eller en af de tidligere udgaver af den) fra sit spinninghold.

Konklusion: Denne cykel kommer fra et af de mest kendte brands indenfor spinning, og tilbyder mange af de features der skal til, for at cyklen kan betegnes som en smartbike i forhold til kompatibilitet. Her får man en cykel som er super stabil og relativt nem at tilgå, hvorfor den kan bruges af både nybegynder som gerne vil have noget lækkert, men også erfarne motionister.

Samtidig er den bygget til at blive brugt, hvorfor den også er så bredt anvendt til spinning.

Afspil videoen herunder for at se en visuel præsentation af smartbiken og dens funktioner.

Taurus indoor bike Z9 Pro

Konsol/multimedie ★★★★☆
Stabilitet ★★★★★
Brugervenlighed ★★★★☆
Value for money ★★★★★

Som navnet rigtig nok lyder, så er denne smartbike tæt beslægtet med Taurus Z9.9 Pro som vi har beskrevet tidligere i guiden. Denne smartbike er lidt mere budgetvenlig, men tilbyder mange af de samme features som Z9.9 Pro modellen, heriblandt den automatisk regulerbare magnetbremse, og kompatibilitet med bl.a. Kinomap og Zwift. Forskellen er at man her ikke har en stor HD skærm integreret, men i stedet bruger eget device (smartphone eller tablet) til at vise den ønskede træningsapplikation. På cyklens integerede konsol kan modstanden reguleres, samt findes der en holder til opbevaring af smartphone eller tablet.

Cyklen kan indstilles i saddel frem/tilbage og op/ned, og det samme kan styret. Der er mulighed for let at udskifte både pedaler og saddel såfremt man ønsker dette. Styret er konstrueret så mang har mulighed for mange forskellige siddepositioner. Både klassisk oprejst, men også så man kan ligge som på en tidstagningscykel.

Denne smartbike er konstrueret så den er let at gå til, og samtidig super stabil, med en maksimal brugervægt på 150 kg. Derfor egner den sig særligt godt til nybegyndere, men kan bestemt også benyttes af erfarne motionister, såfremt man ikke ønsker at investere det som de mest advancerede smartbikes koster.

Konklusion: I Taurus Z9 Pro får du en smartbike som har rigtig fine muligheder for at forbinde med flere af de mest populære træningsapplikationer. Samtidig er det en cykel der tilbyder rigtig god stabilitet, og høj maksimal brugervægt. Cyklen kan tilpasses så den passer til høj som lav, og tilbyder mange forskellige siddepositioner, hvilket gør den rigtig oplagt til flere brugere. Her er altså tale om en rigtig god cykel til dem som gerne vil igang med en smartbike, uden at skulle investere en hel månedsløn.

Afspil videoen herunder for at se en visuel præsentation af smartbiken og dens funktioner.

Smartebike guide – Find den rette model

Vi håber rigtig meget, at du nu er blevet klogere på, hvilken smartbike der potentielt skal hjem og stå hos dig derhjemme. De har alle fordele og ulemper og varierer en del i pris, så vi håber, at denne gennemgang af de forskellige modeller har været lige det, du har haft brug for.

Er du interesseret i at læse mere om hjemmetræning og andre tests, kan vi anbefale dig at tage et kig på følgende artikler:

Del.

Tilføj en kommentar