Løbesko Test – Her de 10 bedste løbesko

0

På udkig efter nye løbesko? I denne løbesko test vil vi guide dig til valg af den helt rigtige type af løbesko – uanset om du er mand eller kvinde. Der skal bestemt ikke være nogen tvivl om, at det kan være en rigtig stor udfordring, at skulle vælge de helt rigtige løbesko – det er særligt noget, der gør sig gældende, hvis det er første gang, du skal investere i et par løbesko, så du endelig kan komme godt i gang med din løbetræning. Det er dog meget vigtigt, at det ikke er noget, du taget for givet og derfor blot vælger et par tilfældige løbesko, for valget af de helt rette sko er vil nemlig betyde forskellen på, om du får en god eller dårlig oplevelse som løber – og det er selvfølgelig også den primære årsag til, at det er så vigtigt, at man sørger for at investere i de rette løbesko, hvad end man er nybegynder eller garvet løber.

Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind, når det kommer til udvælgelsen af et par løbesko, hvilket også er dét, der gør det så vanskeligt at foretage det rette valg. Først og fremmest, så er det selvfølgelig skoenes hovedsagelige formål at kunne beskytte dine fødder og give dem en god støtte, når du er ude at løbe, hvad end dit løb så foregår på asfalt, skovbund eller måske indenfor på et løbebånd. Dog findes der rigtig mange forskellige typer af fødder og løbestile, hvilket også er ensbetydende med, at der eksisterer et rigtig stort udvalg af løbesko, for at sikre at enhver løber uanset hans eller hendes fødder og løbestil vil kunne få dækket sine behov, og dermed også finde et par rigtig matchende løbesko.

I denne løbesko test ser vi nærmere på nogle af de mest populære løbesko på det danske marked, så du kan danne dig et overblik over, hvad der er af muligheder og forhåbentligvis også finde frem til et par løbesko, der er lige noget for dig. Artiklen er opdelt i herre- og damesko, hvorfor du godt kan springe de første fem sko over, hvis du er på jagt efter et par løbesko til damer. Leder du derimod efter et par nye løbesko til mænd, så er det selvfølgelig blandt de fem første modeller, du skal lede. Idéen med denne test af løbesko er, at give dig et overblik over de bedste løbesko på det danske marked og udpensle, hvad der er godt og skidt ved disse sko, så du kan vælge de rette løbesko til dit behov.

Løbesko til herre

Nike Free Run Distance

Findes i mange forskellige farver!

Der skal bestemt ikke være nogen tvivl om, at Nike er én af de absolut mest kendte og mest prominente producenter af løbesko til såvel herre som damer – og det understreger de også gang på gang, når de sender nye løbesko på markedet. I forbindelse med lanceringen af deres nye løbesko, Free Run Distance, er dette heller ikke nogen undtagelse, for man forstår bestemt sagtens, hvorfor det lige netop er Nike, der typisk altid ender med at stå på toppen af tronen i forbindelse med løbesko. Den nye model er – som navnet også kraftigt antyder – baseret på Nikes Free-mellemsål, som er blevet skabt med det simple formål at skabe en så naturlig løbeoplevelse som muligt, men uden at der gås på kompromis med komforten.

I mellemsålen finder du desuden også det støddæmpende Lunarln-skum, der er med til at sikre dig en rigtig god komfort såvel som en mindst lige så god stabilitet, hvilket er rigtig vigtigt, hvis du f.eks. godt kan lide at løbe terræn. Selve overdelen på skoen er blevet fremstillet i ét vævet stof, der til enhver tid vil forme sig efter foden, for at sikre den bedste komfort og for at sikre at skoen sidder godt til foden. Nike har desuden også valgt at styrke overdelen på denne sko ved at integrere deres meget populære Flywire-kabler, som giver dig en bedre stabilitet og en tættere pasform, der begge dele har stor indflydelse på den komfort, du oplever under dine løbeture – uanset om det så er inde eller ude.

Ydersålen fra Nike Free og dermed også den ydersål, der er at finde på Nike Free Run Distance er kendt for at have en rigtig god og stor fleksibilitet. Det er dog ikke det hele, for den kan nemlig også bryste sig af, at være forstærket med hårde gummipaneler på de mest udsatte steder. Endvidere, så kan de nye og lækre Nike Free Run Distance desuden også bryste sig af at være udstyret med en anatomisk afrundet hælkappe og en række reflekterende prints, der selvfølgelig giver skoen et rigtig spændende udtryk. Hvorvidt du kan lide designet på Free Run Distance er naturligvis helt og aldeles op til dig selv, men du får dog mulighed for at vælge mellem fire forskellige farver, hvorfor der med garanti også er et design for dig.

Asics GEL-Nimbus 18

Findes i mange varianter!

En anden producent, der også er enormt kendt på det danske marked blandt både mænd og kvinder, og som ligeledes også er et særdeles prominent brand, når det kommer til løbesko, er naturligvis Asics. De fremstiller rigtig mange forskellige former for løbesko til både mænd og kvinder, og det er – uden tvivl – løbesko og andet tilbehør til løb, der er deres kernekompetence og kerneområde. Ét af deres seneste skud på stammen er deres meget neutrale løbesko, som går under navnet Asics GEL-Nimbus 18. Det er en løbesko, der kommer med en lang række af forbedringer i forhold til de forhenværende modeller såvel som en mindst lige så lang række af nye detaljer er der også kommet til ved de helt nye GEL-Nimbus 18 fra Asics.

Skoen er blandt andet blevet udstyret med en helt ny mellemsål, som er blevet udviklet af Asics og som de har valgt at navngive Fluidride 2, som kan bryste sig af at have en meget bedre støddæmpning og samtidig vil du også nemt kunne mærke, at denne mellemsål vil kunne tilføre langt mere energi til afsættet, som vil gøre din løbetur mere komfortabel og mere effektiv. GEL er en del af navnet på denne løbesko – det kommer af, at hælen på Asics GEL-Nimbus 18 er blevet udstyret med GEL på en perfekt vis, at det kan tage af, når du støder ned på foden, da GEL’en er blevet placeret lige dér hvor man lander. Det er blot endnu en ting, der er med til at gøre din løbetur mere komfortabel.

Overdelen på denne løbesko kalder Asics for Fluidfit. Den kan blandt andet bryste sig af at være fremstillet i en seamless kvalitet med stort stræk. Det er blandt andet med til at give skoen et rigtig flot look, men hvad der er endnu vigtigere end dér er, at det også er med til at give en både bedre og mere tæt pasform. Asics GEL-Nimbus 18 er desuden også blevet udstyret med External Clutch Heelcounter, der er endnu stivere, og derfor får du en bedre stabilitet og støtte uden at det kommer til at genere dig. Køber du et par GEL-Nimbus 18, så køber du desuden også et par løbesko med et væld af tekniske detaljer, hvilket blandet inkluder et IGS guidesystem såvel som Orttholite indersål.

Asics GEL-Kayano 22

Som det allerede nævnes ovenfor, så skal der ikke lægges skjul på, at Asics er ét af de mest prominente brands, når det kommer til produktion af løbesko. Ovenfor nævnes der desuden også, at de fremstiller rigtig mange forskellige former for løbesko, hvorfor det naturligvis heller ikke er usandsynligt at der er to løbesko fra Asics på i denne test af løbesko. Her er der tale om deres Asics GEL-Kayano 22, som blandt andet kan bryste sig af, at have en overdel, der er blevet fremstillet i Asics FluidFit-konstruktion, der blandt andet betyder, at den er fremstillet i både åndbart og slidstærkt Egineerd mesh-materiale, som er udstyret med såkaldt 4-vejsstræk – og så giver det selvfølgelig også et rigtig lækkert look.

LÆS OGSÅ:  Yogamåtte Test

Den åndbare overdel på GEL-Kayano 22 er blevet syet i en sømløs konstruktion med syntetiske forstærkning, der er med til at sikre dig en ekstra høj komfort på løbeturen, hvad end du er typen, der plejer at løbe ud i skoven, når du binder snørebåndene eller du derimod er typen, der foretrækker at smutte ned i det lokale fitnesscenter og løbe en times tid på et løbebånd i stedet. Mellemsålen på GEL-Kayano 22 fra Asics er bygget i en blanding af deres populære Fluidride samt deres mindst lige så populære Doumax, hvilket giver dig to forskellige hårheder for en perfekt støtte såvel som stødabsorbering. Stødabsorberingen foregår desuden via en klassisk Asics GEL-teknologi, som navnet af skoen naturligvis også lægger rigtig meget op til.

Denne løbesko er desuden også blevet udstyret med en udvendig hælkappe, som giver dig en ekstra støtte og en mere adaptiv pasform, så det altid vil føles som om, at skoen nærmest er blevet lavet til din fod. ComfortDry-teknologien i GEL-Kayano 22 kan hjælpe dig med at sikre en langt mere komfortabel løbeoplevelse fra hæl til tå, da teknologien lige netop er blevet udviklet med det formål at kunne gøre det mere behageligt og mere komfortabelt at løbe med et par Asics GEL-Kayano 22 (eller et par andre løbesko fra Asics, der også gør brug af ComfortDry-teknologien) på fødderne. Alt i alt er der her tale om en klassisk løbesko fra Asics, der er af en rigtig høj kvalitet og som egner sig til såvel lange som korte løbeture.

Nike Lunaracer +3

Nike er også allerede at finde på denne liste, men det er med garanti også de færreste, der ikke havde forventet at finde mere end én sko fra Nike i denne test af løbesko. Denne gang er der dog ikke tale om en helt ny løbesko, men dog heller ikke en af de løbesko, der har været på markedet i længst tid. Mere specifikt, så er der tale om Nike Lunaracer +3, som kan bryste sig af, at være en særdeles let og hurtig løbesko, som Nike har designet til herre. Som rigtigt mange af de andre løbesko, der er blevet sendt på markedet i løbet af de seneste par år, så har Nike også valgt at udstyre deres Lunaracer +3 med en komfortabel overdel, der er fremstillet i åndbart mesh, som blandt andet tillader din hud at ånde på bedre vis – og samtidig vil det også betyde at overdelen er fuldstændig sømløs.

Nike Lunaracer +3 er udstyret med en Lunarlon-mellemsål, som Nike selv har udviklet. Denne mellemsål er særligt kendt for at give en rigtig god støddæmpning og en optimal støtte på løbeturen, hvad end den foregår ude i den lokale skov eller du derimod foretrækker at tage turen på et løbebånd nede i fitnesscenteret. Mellemsålen er fremstillet i et stærkt materiale, som kaldes for Phylon og det sikrer dig en lang holdbarhed, og at den bliver ved med at give en god støddæmpning og støtte. Konstruktionen af selve skoen er blevet forstærket i siden med såkaldte Flywire-kabler, som bliver brugt i Nikes meget populære Dynamic Fit-system, der er et system, der bruges som basis for rigtig mange af deres sko – og det fungerer utrolig godt!

Med Nike Lunaracer +3 får du desuden også en løbesko, der kan bryste sig af, at den hurtigt tilpasser sig dine fødder og dermed også giver dig en helt suveræn pasform, der gør det langt mere komfortabelt for dig at løbe iført dine Lunaracer +3. Den kommer med både et dobbeltlags-mesh og er blevet foret indvendigt, for at sikre, at dine fødder har det behageligt under løbeturen og at du ligeledes også vil kunne holde varmen, hvis du løber udenfor om vinteren. For at give skoen et mere spændende design, så har Nike valgt at udstyre den med en række reflekterende elementer, der sammen med et waffle-mønster på skoens ydersål er med til at give ét af de mest spændende designs på løbesko i dette årti!

New Balance M1260 v5

Dette er den første løbesko fra New Balance i denne test. NB er også et enormt kendt brand, når det kommer til løbesko og de har været på markedet i rigtig mange år. Derfor kan du også sagtens tillade dig at have høje forventninger og krav til et par løbesko fra New Balance. I det her tilfælde er der tale om deres M1260 v5-model, som er udviklet med særligt fokus på løberen, der ønsker det absolut ypperste, når det kommer til stabilitet, men dog uden at gå glip af en jævn og behagelig afvikling. Derfor har New Balance M1260 v5 naturligvis også en helt uovertruffen stabilitet og afvikling, men det er langt fra det eneste, som M1260 v5 kan bryste sig af.

Denne løbesko fra New Balance kommer nemlig også med en helt unik dual-density mellemsål i ABZORB, der er et rigtig populært materiale, der er med til at give skoen en rigtig god stabilitet og dertil hjælper det også med at skabe en endnu bedre affjedring i skoen. Ikke nok med det, så kommer New Balance M1260 v5 også med en rigtig lækker N2-dæmpning såvel som en separat Post Applied-teknologi, hvor de har hentet rigtig meget inspiration fra deres egne Fresh Foam-modeller, men dog med en vision om at gøre teknologien endnu bedre, så de dermed vil kunne forbedre skoens hæl-til-tå afvikling og samtidig også give en bedre kontrol af overpronationen – og der skal ikke lægges skjul på, at dette er lykkes rigtig godt for New Balance.

Overdelen på New Balance M1260 v5 er fremstillet af en lang række seamless-materialer. Der er desuden tale om en Fantom Fit-overdel, der smyger sig til dine fødder i et meget tæt og godt ventileret velbehag. Den asymmetriske hælkappe er med til at underbygge stabiliteten, så du altid får et rigtig godt afsæt, når du løber – uanset hvilket grundlag, der er tale om. Ydersålen er blevet udstyret med et tykt lag slidstærkt gummi med dybe flexriller, som giver en meget bedre fleksibilitet i forfoden til at holde kadencen, mens du blot kan sørge for at holde fokus på at løbe en masse kilometer, så du kan styrke både din kondition og samtidig også holde din krop sund og rask – det bliver en sand fornøjelse med et par lækre New Balance M1260 v5 på fødderne!

Løbesko til kvinder

Nike Flyknit Lunar2

Nike Flyknit Lunar2 er en opdatering og en videreudvikling af Nike Flyknit Lunar1, som Nike sendte på markedet tilbage i 2013. Dengang blev skoen set som en løbesko, der gav en hidtil uset styrke og støtte i en letvægtssko – og det er bestemt ikke noget, der har ændret sig. Selve magien i denne løbesko kommer igennem den kraftfulde og ultra lette Nike Flyknit-overdel, som ikke blot er super blød at have på, men som samtidig også sidder rigtig godt til om fødderne. Det er dog ikke overdelen, der kan tage al æren, for det skyldes i samme udstrækning også den fantastiske støddæmpning, som du får fra Nike Lunarlon-skummen, som du blandt andet finder i mellemsålen på Flyknit Lunar2 og en lang række andre løbesko fra Nike.

Det betyder faktisk også, at Nike Flyknit Lunar2 kan bryste sig af, at bringe to af Nikes absolut bedste innovationer og teknologier sammen og på basis af det skabe en helt igennem fantastisk løbesko. For at øge støtten yderligere i skoen, så har Nike også valgt at udstyre den med de såkaldte Flywire-kabler i den øverste del af skoene, hvilket er med til at give foden et endnu mere støttende greb sammenlignet med den forhenværende model. Som en bonus, så er Lunar2-konstruktionen desuden også med til at eliminere behovet for de mange andre materialer, der oftest bliver brugt i forbindelse med en løbesko, og det betyder selvfølgelig også at skoen både reducerer materialespild og samtidig bliver vægten også holdt nede, så de ikke er nær så tunge at løbe med.

Der skal ikke lægges skjul på, at Nike med deres Flyknit Lunar2 har haft fokus på at skabe en løbesko, der er henvendt til den neutrale løber, der er på jagt efter en ultra let sko, som både har en rigtig god pasform og samtidig også kan bryste sig af en særdeles god stødabsorbering. Noget af det, der straks vil falde i øjnene, når man ser nærmere på Lunar2 er, at overdelen er blevet fremstillet af en form for strikket polyestergarn, hvilket naturligvis også er årsagen til, at den går under navnet Flyknit. I og med, at overdelen er blevet strikket af garn, så kommer det også til at føles langt mere som om, at foden er nede i en rigtig lækker og blød strømpe. Du får derfor optimal komfort i et yderst behageligt og ventilerende materiale – bedre bliver det ikke.

LÆS OGSÅ:  Test af de bedste træningsgulve til dit home-gym!

Asics Gel-Kayano 22

Asics skal naturligvis også nævnes i denne kvindelige del af vores test af løbesko, for det er bestemt ikke kun til mænd, at de fremstiller nogle af de absolut bedste løbesko, som verden nogensinde har set – det er skam også til kvinder. Det er deres Asics Gel-Kayano 22 et ganske glimrende eksempel på, da der nemlig her er tale om en løbesko af rigtig høj kvalitet til kvinder. Overdelen er blevet konstrueret ved hjælp af Asics helt eget og meget strømlinede FluidFit, som derefter er blevet kombineret med Egineerd mesh materiale med 4-vejs stræk, hvilket er med til at give dig en helt fantastisk komfort, mens det samtidig også sikrer dig, at løbeskoen sidder godt til om din fod, så den ikke svupper rundt inde i skoen.

Hele overdelen på Asics Gel-Kayano 22 er blevet syet i en sømløs konstruktion med forstærkninger, som er med til at give GEL-Kayano 22 en ekstraordinær komfort, som du med garanti kommer til at få rigtig meget glæde af og kommer til at sætte stor pris på, når du er på løbetur. Mellemsålen på Asics Gel-Kayano 22 er fremstillet som en blanding af to rigtig populære teknologier fra Asics, som de har valgt at kalde for Fluidride og Doumax, som er de teknologier, der danner grundlag for mellemsålen i langt de fleste af deres populære løbesko. Det er nemlig med til at gøre, at mellemsålen på GEL-Kayano 22 får intet mindre end to hårdheder, som sikrer dig en helt perfekt balance og stabilitet, når du løber.

Som navnet også kraftigt antyder, så har Asics selvfølgelig også valgt at gøre brug af deres populære GEL-stødabsorbering til at absorbere stødende ved landing på vejen (eller det underlag, du nu engang løber på). Den kommer også med en udvendig Clutch hælkappe, som giver dig en mere støttende og adaptiv pasform, mens det integrerede Asics I.G.S (Impact Guidance System) samarbejder med foden og på den måde skaber en mere naturlig gangart, som er med til at mindske skader i foden. ComforDry er med til at sikre dig en mere komfortabel løbeoplevelse – og her er der tale om en komfort, der kan mærkes hele vejen fra hæl til tå. Deres Heel Clutching System™ Technology sætter prikken over i’et i forhold til øget støtte og stabilitet.

Asics Gel-DS Trainer 20

Gel-DS Trainer 20 fra Asics er en gennemarbejdet og rigtig lækker løbesko, der er fremstillet til kvinder. Den er lavet med en meget simpel vision om at skabe en løbesko til kvinder, hvor vægten er lav og stødabsorberingen fortsat er rigtig høj. Det er en serie, som Asics har arbejdet med i rigtig mange år og derfor er der også her tale om den 20. udgave i serien, som navnet også lægger op til – og det er selvfølgelig også den letteste udgang af deres Gel-DS Trainer-serie hidtil. Der skal derfor heller ikke lægges skjul på, at denne løbesko er henvendt til dig, der ønsker en letvægtig løbesko, som er behagelig at have på fødderne og som er lækker at løbe med som følge af den nedsætte vægt.

Mere teknisk, så er Asics Gel-DS Trainer 20 henvendt til både den neutrale løber og den overpronerende løber. Det skyldes blandt andet, at Asics har valgt at udstyre deres Gel DS Trainer-serie med deres enormt populære Duomax-system, som er enormt stødabsorberende og desuden også med til at give skoen en meget bedre stabilitet, såvel som deres mindst lige så populære GEL-paneler i hælen, som er med til at mindske stødende, når du lander fødderne på jorden, hvad end der så er tale om asfalt, en skovbund eller et løbebånd. Duomax-systemet og GEL-panelerne kombineret med skoens lette vægt (den vejer ikke mere end 224 gram) er med til at skabe en helt uovertruffen løbesko, der er fantastisk for såvel nybegyndere som garvede løbere.

Endvidere, så har Asics også introduceret en helt ny overdele i forbindelse med den 20. udgave af deres Gel-DS Trainer-serie, hvilket betyder at overdelen nu er sømløs. Det er blandt andet med til at minimere risikoen for vabler og lignende irritation for huden, hvorfor det ikke længere er noget, du skal frygte efter en lang løbetur i skoven. Ydermere, hvis du vælger at investere i et par lækre Asics Gel-DS Trainer 20, så får du også et par løbesko, der er blevet udstyret med en exoskeletal hælkappe, som sørger for at holde hælen godt på plads og samtidig også give den helt rette mængde af støtte, så du dermed kan være garanteret for, at du altid får en behagelig løbetur, uanset hvor lang den er og på hvilket underlag, den foregår.

New Balance 1080 v6 Fresh Foam

Hvis du gerne vil sikre dig, at du kommer bedre igennem de lange ture i skoven eller de mange timer på løbebåndet, så er der ikke nogen tvivl om, at du skal se nærmere på New Balance Fresh Foam 1080 v6, der nemlig er en helt igennem fantastisk løbesko til kvinder, som kan bruges af såvel nybegyndere som garvede løbere, der allerede har løbetrænet i rigtig mange år. Denne løbesko har New Balance blandt andet valgt at udstyre med en rigtig overdådig mellemsål, som har fået navnet Fresh Foam. Det giver dig også et rigtig godt indblik i, at denne løbesko er blevet designet med særligt fokus på at kunne dæmpe ethvert stød og samtidig også reagere på dine fødders bevægelsesmønster.

Skoen er naturligvis også blevet udstyret med en seamless engineered mesh-overdel, der ikke blot er med til at give dig en øget åndbarhed for dine fødder, men det giver samtidig også en følelse af, at skoen nærmest er en form for sokke-konstruktion, fordi den holder rigtig godt tæt og fast omkring foden, men dog uden at det er noget, der kommer til at virke irriterende eller generende for dit vedkommende. Tværtimod, så kommer det til at sikre, at dine fødder ikke svupper rundt inde i skoene, når du er ude at løbe, mens det ligeledes også er med til at sikre, at du har en særdeles komfortabel løbesko på. Det er naturligvis ikke alle, der foretrækker løbesko af denne kaliber, men hvis det er sådanne typer af løbesko, der tænder dig, så se nærmere på New Balance 1080 v6 Fresh Foam.

Slutteligt, så skal det naturligvis også nævnes, at New Balance har valgt at udstyre deres meget populære 1080 v6 Fresh Foam løbesko med en blød ydersål med forstærkninger og flexriller, som ikke bare er med til at give en holdbar løbesko, som du kan bruge i rigtig lang tid, men som samtidig også beviser, at der her er tale om en løbesko, der hører til på den absolut øverste hylde. Med New Balance 1080 v6 Fresh Foam er du garanteret, at enhver løbetur kommer til at være særdeles komfortabel og takket være skoens konstruktion, skal du hverken frygte vabler eller andre former for irritation på fødderne. Der skal desuden heller ikke lægges skjul på, at 1080 v6 Fresh Foam er én af de mest imponerende sko fra New Balance de seneste par år.

Adidas Supernova Sequence 8

Her er der tale om den 8. og seneste udgave af adidas’ særdeles populære Supernova-serie, som de har designet og udviklet til både mænd og kvinder. Den 8. udgave har fået navnet Sequence 8, og har en lang række funktioner og fordele, som du ikke får ved de forhenværende modeller og udgaver, der er at finde i den populære Supernova-serie – derfor er det – uden tvivl – også én af de mest sublime løbesko, som adidas har sendt på markedet i løbet af de seneste par år. Som noget helt nyt har adidas f.eks. valgt at tilføre de populære løbesko deres lækre Boost-teknologi i mellemsålen. De mange små Boost-kapsler giver ikke blot en helt igennem fremragende støddæmpning, men sender samtidig også energien tilbage i hvert skridt, der bliver taget.

Overdelen på adidas Supernova Sequence 8 er bestemt også noget for sig selv, for den kombinerer nemlig både åndbart mesh med en række syntetiske materialer, hvilket adidas har valgt at gøre for at sikre en både let og komfortabel overdel, som passer perfekt til en løbesko som Supernova Sequence 8. Som en cool feature, så har overdelen også fået tilført en række selvlysende elementer, der lyser op i mørket – det giver både designet et lækkert pift, men det har naturligvis også en praktisk fordel i den forbindelse, at det bliver nemmere at se dig om aftenen, hvilket er en fordel for både bilister, cyklister og andre der er til fods. Det er dog mindst lige så meget med til at give løbeskoen et spændende og anderledes design, som vil appellere til de fleste.

LÆS OGSÅ:  Stepmaskine Test 2022 - Vi tester de bedste modeller

Adidas Supernova Sequence 8 har også haft et stort ønske om at kunne styrke stabiliteten i mellemfoden i forhold til den forhenværende udgave af Supernova-serien, hvorfor denne sko har fået tilført deres egetudviklede TORSION SYSTEM, der blandt andet bruges i rigtig mange af deres andre populære løbesko. Skoen er selvfølgelig også blevet udstyret med en ydersål, der er både slidstærk og har et rigtig godt gribmønster, som er blevet fremstillet af carbongummi fra én af verdens mest respekterede producenter af dæk og andre gummiprodukter; Continental. Alt i alt er der her tale om en løbesko til kvinder, der giver dig en sublim komfort, som er uhyre stødabsorberende og som giver dig den helt rette mængde af stabilitet og støtte – og så har skoene også et rigtig flot design.

Hvilken løbestil har du?

Som udgangspunkt, så findes der tre forskellige typer af løbestile. Det er også efter disse løbestile af langt de fleste løbesko bliver kategoriseret. Disse stile er blandt andet kendetegnet ud fra pronationsbevægelse, som er den bevægelse, som foden gør, når den lander på et bestemt underlag. Det lyder som en meget speciel bevægelse, men det er faktisk en helt normal bevægelse, da det er en del af kroppens egen støddæmpning, som sørger for at samarbejde med feltpuderne underhælen såvel som forfodsknoglerne. Der er cirka 22-25% løbere, der kan kalde sig selv for neutrale løbere, mens der er cirka 72-75%, der har overpronation (overpronerende løbere), mens kun 2-3% (de resterende) har en løbestil, der kaldes for Supination – der er derfor størst chance for, at du falder ind under de to første løbestile.

Neutral løbestil: Hvis du har en neutral fod, så vil du hverken falde indad eller udad på foden. Du vil derimod lande på ydersiden af din hæl, hvorefter du vil rulle videre over på mellemfoden og til sidst vil du sætte af henover din storetå. Dine sko vil derfor også stå lige, hvis du der dem bagfra. Du skal derfor gå på jagt efter en sko, der har en ensartet hårdhed i hele mellemsålen, og den behøver ikke have noget kilemateriale på indersiden. Den skal dog være relativt blød til fast i hælkappen, så skoen sidder tæt og din fod.

Overpronation løbestil: Hvis dine fødder derimod falder meget ind mod indersiden, så vil det være karakteriseret som overpronation. Det vil også betyde, at trykket på foden er største på indersiden, og det skal du selvfølgelig tage højde for. Langt de fleste kvinder og platfodede vil typisk pronere. Oftest bliver overpronation inddelt i let, moderat og kraftig overpronation. Hvis du er en overpronerende løber, så skal du vælge en løbesko, som er en anti-pronationssko. En sådan sko vil være sammensat af et stift materiale på indersiden, så den samtidig støtter og sørger for at foden ikke kan få lov til at pronere. Endvidere, så har en sådan sko også en kilde under svangen, så foden bliver rettet en anelse op. Skoens hælkappe vil være helt stiv, så foden bliver holdt fast.

Supination løbestil: En løber, der hører til i denne kategori vil oftest lande på ydersiden af sin fod i forbindelse med løb. Folk med svang og en høj vrist vil oftest ende med at supinere. Hvis du supinere, så har du behov for en sko med rigtig god støddæmpning – og især i spidsen af skoen. Hvis ikke, så vil det ende med at foden bliver tvunget yderligere udad. Det er også meget vigtigt, at skoen er fodformet og den skal desuden også meget gerne være med en bred buet forfod, men der må dog ikke være nogen kile i svangen. Der findes ikke synderligt mange af de såkaldte anti-supinationssko, så du skal nok være indstillet på at lede længe. Led i stedet efter en neutral løbesko med en anelse anti-supination i stedet for.

Løbesko test – Hvilket underlag vil du løbe på?

Det er ikke sikkert, at du kommer til at løbe på det samme underlag hele tiden, men du ved dog med garanti, om du kommer til at løbe mest på løbebånd eller mest på asfalt. Grunden til, at du skal vide dette er, at underlagt nemlig har en rigtig stor betydning for valget af dine kommende løbesko, og derfor er det også rigtig vigtigt, at det er en information, du vælger at tage med som en del af dit valg. Nedenfor kan du læse lidt mere om, hvad du særligt skal have fokus på i forbindelse med de forskellige typer af underlag, som de danske løbere normalt løber mest på – her er der tale om almindelig vej, mere ujævne underlag såvel som et helt hårdt underlag.

Fortov: Hvis du ved at du kommer til at tilbringe de fleste af dine løbeture på et fortov, så bliver overdelen af dine løbesko ikke belastet synderligt meget. Derfor kan sålen også sagtens nøjes med at være udstyret med gummi der, hvor den kommer til at være i kontakt med underlaget.

Ujævnt underlag: Hvis du derimod er typen, der tilbringer de fleste af dine løbeture på et meget ujævnt underlag, som f.eks. kunne være en skovbund eller blot ujævne veje, så bør du vælge et par løbesko, hvor overdelen er lidt mere holdbar. Du kan med fordel også vælge et par sko i vandafvisende-materiale. Du bør sørge for at sålen er udstyret med gummi, så mellemsålen ikke bliver ødelagt. Hvis du ønsker at opnå en bedre kontaktsikkerhed med underlaget, så skal du vælge løbesko med brede og dybe riller i sålen.

Hårdt underlag: Hårdt underlag kan være mange ting, men fælles for de løbesko, der blive brugt til at løbe på et hårdt underlag er, at de har en rigtig god støddæmpning, for det er nemlig vigtigt i forbindelse med landing på det hårde underlag. Du skal dog være opmærksom på, at der også er en ulempe forbundet med at vælge en løbesko, hvor der er mere støddæmpning, da det oftest også vil betyde, at der er blødere materiale i hælen, som vil være med til at skoen mindre stabil i et ujævnt terræn.

Hvordan er en løbesko egentlig opbygget?

Løbesko er hovedsageligt bestående af tre grundlæggende elementer. Her er der selvfølgelig tale om en overdel, en mellemsål og en slidsål. Alle tre begreber bliver forklaret nærmere nedenfor. En sammensætning af disse tre elementer vil kunne fortsætte ud i det uendelig. Det er selvfølgelig også derfor, at det er særdeles vigtigt, at du sørger for at finde frem til en løbesko, der passer præcis til dine fødder – og det kan du heldigvis få hjælp til lige ovenfor.

Overdel: En overdel er bestående af et åndbart netmateriale, fast og støttende kunstlæder, en hælkappe af plastik såvel som et par snørebånd. Det virker måske ikke således, men overdelen har faktisk rigtig stor betydning for hvorvidt dine sko vil være komfortable eller ej.

Mellemsål: Her er der tale om den mest komplekse og teknologiske del af skoen, hvorfor det selvfølgelig også er her, hvor de mange producenter placerer størstedelen af deres arbejde, da der kan optimeres på rigtig mange måder. Mellemsålen er desuden også den del af skoen, der sørger for støddæmpningen såvel som den både stabilitet og kontrol af foden.

Slidsål: Selve slidsålen er den del af skoen, som har kontakt med det underlag, du løber på. Det er også en del af løbeskoen, der oftest vil være udarbejdet af flere forskellige typer af gummi. Præcis hvilke typer af gummi, der bliver brugt til fremstillingen af en slidsål vil varierer efter hvor på sålen den er blevet placeret.

Vi håber, at vores løbesko test hjalp dig godt på vej i din søgen efter de helt rette løbesko til netop dit behov!

Del.

Tilføj en kommentar