BMI Beregner – Beregn hvor høj dit BMI er her!

0

Indhold på side:

På udkig efter en BMI beregner? Her på siden kan du udregne, hvor højt eller lavt dit BMI er. BMI er en forkortelse for Body Mass Index er et indeks, der beskrives din kropsmasse. Dit BMI-tal kan findes ved at måle forholdet mellem din højde og din vægt. Det er en formel, der er velkendt og bruges hele verden over, hvorfor der bestemt er tale om en standardiseret formel, der er det samme hele verden over. Det betyder også, at det er dét indeks, der bedst kan give dig en indikation på, hvorvidt du har en sund kropsvægt eller du derimod enten er overvægtigt eller undervægtig. BMI er ikke noget, du blot selv har mulighed for at beregne og bruge som en indikation, for det bruges ofte også af praktiserende læger og medicinske fagfolk som en metode til at måle, hvorvidt man enten er undervægtig, normalvægtig, overvægtig eller du lider af en decideret fedme. Det beviser også meget godt, at BMI ikke skal undervurderes og du derfor godt kan tillade dig at tage standpunkt i din BMI.

Der skal selvfølgelig ikke være nogen tvivl om, at du sagtens kan gøre brug af BMI til at måle, om din krop er sund og hvorvidt du er undervægtig, normalvægtig, overvægtig eller du lider af fedme. Dog skal der ikke lægges skjul på, at hvis du har et ønske om at få en mere præcis måling, så er du nødsaget til at få lægen til at måle fedtindholdet i dit blod. Det er dog den eneste måde hvorpå du kan få en mere præcist indikation af din krops tilstand end hvad BMI kan gøre for dig. Hvis du ønsker hurtigt ønsker at beregne dit Body Mass Index-tal, så kan du gøre brug af vores beregner nedenfor, så du ikke selv skal i gang med at regne. Du har dog også mulighed for at læse om den formel, der ligger bag beregningen længere nede i artiklen, så du selv kan beregne din BMI, hvis du f.eks. er på farten og ikke har muligheden for at bruge en beregner som den, du finder i vores artikel.

Udregn BMI tal
Vægt: kg
Højde: cm
Dit BMI tal er:
BMI under 18,5 = undervægt
BMI mellem 18,5-24,9 = normalvægt
BMI over 25-29,9 = overvægt
BMI over 30 = fedme

Formlen for Body Mass Index

Det er som sådan ikke synderligt vanskeligt at beregne dit eget BMI-tal, men uanset om det er noget, der er vanskeligt at have med at gøre eller ej, så er det selvfølgelig meget nemmere for dig blot at gøre brug af den beregner, du finder lige udenfor. Formlen er dog meget nem at have med at gøre, da du blot skal gange din egen højde med sig selv og derefter skal du dividere dette tal med din vægt. Resultatet af dette regnestykke vil være dit Body Mass Index. Det betyder også, at hvis du f.eks. er 1.60 meter høj og du vejer 65 kg., så vil dit BMI-tal udregnes med det følgende regnestykke: (1.6 meter x 1.6 meter) / 65 kg. = 25.39. Derfor kan du sagtens udregne din Body Mass Index uden at gøre brug af en beregner, hvis du f.eks. har et ønske om at kunne beregne den på stående fod, når du vejer dig efter en træning.

Hvornår er et BMI-tal højt eller lavt?

Personer der har et Body Mass Index, der befinder sig mellem 18,5 og 25,0 har, hvad der bliver tolket som en sund og tilpas kropsvægt. Derfor skal du naturligvis også så vidt muligt forsøge at ligge indenfor disse værdier. Det betyder også, at hvis du har et BMI-tal, der lyder på under 18,5, så vil du bliver klassificeret som undervægt, mens man derimod vil befinde sig i kategorien som overvægtig, hvis man har en værdi, der ligger på mere end 27. Personer med et Body Mass Index-tal på mere end 25 bliver ikke tolket som deciderede overvægtige, men de har dog en vægt, der gør, at de har en vægt, der er en anelse højere end, hvad der er ideelt i forhold til personens højde. Hvis du har en BMI på mere end 25, så er det en god idé, at du begynder at overveje, at ændre på din kost og naturligvis også påbegynde motion i en højere skala.

Hvis du derimod har et BMI-tal, der lyder på mere end 30, så er du ikke længere blot overvægtig, men du lider derimod af decideret fedme. Det betyder også, at hvis dit Body Mass Index-tal lyder på mere end 30, så er der faktisk en risiko for, at du med tiden kan ende med at udvikle potentielt farlige fedmekomplikationer, der kan ende med at betyde farlige sygdomme såvel som smerter i f.eks. led og muskler som følge af overvægt. Hvis du har en BMI-værdi, der overstiger 30, så er det naturligvis uhyre vigtigt, at du sørger for at gøre noget ved det hurtigst muligt. Det kan desuden være en god idé, at du i en sådan sammenhæng vælge at søge hjælp hos enten en diætist eller hos din personlige læge, hvis ikke du er i stand til at opnå et vægttab på egen hånd. Uanset hvad, så er et vægttab i en sådan sammenhæng dog meget vigtigt.

Det er dog meget vigtigt, at du sørger for at tage højde for, at personer med en højere muskelmasse end gennemsnittet også vil have en højere værdi, selvom de ikke er deciderede overvægtige, hvorfor et Body Mass Index-tal ikke er retvisende, hvis du f.eks. er professionel atlet, bodybuilder eller blot er typen, der godt kan lide at tilbringe tid med tunge vægte i træningscenteret. Hvis du ikke dyrker sport, fitness eller bodybuilding på højt plan, så vil din Body Mass Index-værdi give dig en rigtig god indikation på, om du bør reducere din kropsvægt, om du er normalvægtig og derfor ikke skal foretage dig noget, eller om du derimod er undervægtigt og faktisk har brug for at tage på – men husk dog på, at det kun er til at give en retvisende indikation og derfor skal du i stedet få lavet en undersøgelse af din fedtprocent og deslige.

Hvad betyder mit Body Mass Index egentlig?

Hvis dit Body Mass Index befinder sig under 18,5, så tolkes du som undervægtig, hvilket naturligvis også betyder, at det anbefales, at du tager lidt på, da du skal have din vægt og dermed også dit BMI til at sige en anelse. Hvis du derimod bruger vores beregner og du får en værdi, der befinder sig mellem 18,5 og 25,0, så ligger du indenfor idealværdien, hvorfor du blot skal fokusere på at holde din nuværende vægt. Selvom du befinder dig indenfor idealværdien, så ændrer det selvfølgelig ikke på, at du fortsat bør sørge for at spise sundt og dyrke motion på regelmæssig basis, så du dermed er sikker på, at din krop er sund, eftersom BMI-tallet ikke siger noget om hverken din fedtprocent eller din muskelmasse – og din fedtprocent såvel som muskelmasse er naturligvis mere vital end dit Body Mass Index-tal.

Hvis du derimod har en værdi, der befinder sig mellem 25 og 27, så befinder du dig på et niveau, hvor du ikke kan tolkes som værende decideret overvægtig, men du har dog alligevel en vægt, der gør, at den ikke er helt ideel i forhold til højde, hvorfor du bør tabe dig en kende. Selvom værdien er en anelse over, hvad den egentlig burde være på, så er det dog ikke noget, der kommer til at påvirke hverken din sundhed eller din krop på anden vis. Er dit Body Mass Index beregner til over 27, så er du overvægtig, hvilket faktisk betyder, at du er i farezonen for både hjertekarsygdomme, diabetes, og visse typer af kræft, hvorfor det bestemt anbefales, at du bruger tid på at omlægge din kost og dyrke mere motion, så du dermed kan tabe de overflødige kilo, så du ikke længere skal være bange for, at du er overvægtig eller at du får sygdomme og skader som følge af din overvægt.

BMI under 18,5 = undervægtig
BMI mellem 18,5-24,9 = normalvægt
BMI mellem 25-29,9 = overvægtig
BMI mellem 30-39,9 = fedme
BMI over 40 = svær fedme

Er BMI forskellig hos mænd og kvinder?

Ikke nok med, at man skal sørge for at huske på, at en BMI-beregning ikke tager hensyn til faktorer som f.eks. muskelmasse, knoglebygning og fedtprocent, så skal man også tænke på, at der er forskel på de to køn. Det betyder også, at en kvinde sagtens vil kunne have den samme BMI som en mand på samme højde og vægt, men have flere tydelige fedtdepoter som følge af den høje fedtprocent som kvinder har i forhold til mænd. Derfor er det også meget vigtigt, at man sørger for at tage højde for, at kønnet er en meget vigtigt faktor, når man beregnet sit Body Mass Index-tal, hvorfor det også er noget, du skal huske at tænke på, når du dykker ned i tabellen ovenfor, hvor man kan se, hvorvidt man er overvægtig eller ej i forhold til sit BMI-tal.

Som man bør man have en fedtprocent, der befinder sig mellem 10% og 18%, mens du man bør have et taljemål, der lyder på under 94 cm. Hvis man derimod er en kvinde, så bør man have en fedtprocent, der lyder på mellem 18% og 25%, mens man i stedet skal have et taljemål, der lyder på under 80 cm. Sådanne ting skal du selvfølgelig sørge for at holde op mod det tal, du får præsenteret for en BMI-udregning, for dit Body Mass Index-tal er slet ikke altafgørende, men bør derimod udelukkende bruges som en indikation på, hvorvidt du har undervægtig, overvægtig eller du derimod befinder dig på en idealvægt. Som nævnt et par gange, så er det derfor ikke nok, at du bare udregner din BMI, da tallet i sig selv ikke kan bruges til andet end at give dig en indikering.

BMI Beregner – Kan mit BMI-tal påvirkes ved at ændre min kost?

Du kan naturligvis selv gøre en del for at ændre på dit BMI-tal, men det kræver dog, at du er villig til selv at gøre en indsats for at ændre på dit Body Mass Index-tal. Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at nøglen til at ændre på dit BMI-tal er, at gøre brug af en rigtig god diæt og samtidig også motion flere gange om ugen ved siden af din kostplan. Du skal dog være klar over, at det ikke kun er din vægt, der har indflydelse på denne formel, for din højde har også noget at skulle have sagt, men det er dog sjældent, at der er mulighed for at gøre noget ved din højde sammenlignet med, hvor mange muligheder, du har for at gøre noget ved din vægt ved at omlægge din kost og begynde at motionere noget mere end hvad du gør nu.

Det er selvfølgelig slet ikke sikkert, at der er nogen grund til, at du begynder at spekulere på, om du skal gøre noget ved dit BMI-tal. Hvis du befinder sig på den høje side af 27, så er det dog en god idé at gøre noget ved det, da du dermed er i farezonen for overvægtsrelaterede sygdomme og skader. Det er bedste, hvis du kan få dit Body Mass Index-tal til at befinde sig et sted mellem 18,5 og 25,0. Selvom det kan virke tiltalende at ændre på sit BMI-tal, så er det vigtigt at understrege, at det ikke kun er din BMI, der har betydning for din sundhed. Der er megen forskning, der har bevist, at det også handler om fedtets placering på kroppen, da det også har betydning for, hvor usundt det reelt set er. Det forholder sig således, at des mere fedt, du har på maven, des farligere vil det også være for dig. På den anden side, så er det ikke nær så farligt at have fedt på eksempelvis hofter og lår, da der er lavere risiko for at opleve helbredsproblemer relateret til fedtet.

Del.

Tilføj en kommentar