Indhold på side:
Kunne du tænke dig at få et homegymme derhjemme? Her kan du finde ud af, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du ved, hvilke redskaber og/eller maskiner, du har brug for. Du kan nemlig sagtens skabe dig et fuldt funktionelt homegym, uanset, hvor meget plads du har til det eller hvad dit buget er. Mere om det herunder.
Hvad er et homegym?
Det er der ikke noget endegyldigt svar på, hvad et homegym er. Et homegym er i sagens natur et afgrænset område derhjemme, hvor du har præcis det udstyr til rådlighed, som du behøver for at kunne træne effektivt efter dine træningsmål uden at føle behov for også at skulle have et abonnement til træningscentret.
Du kan se det sådan her: En enkelt crosstrainer eller et sæt håndvægte udgør ikke rigtig et hometgym.
Et homegym skal være et fuldt funktionelt alternativ til træningscenteret. Det optimalt udstyrede hjemmegym giver dig mulighed for at lave alle de vigtige træningsøvelser derhjemme. Dette er naturligvis det absolut ideelle tilfælde. Grundlæggende skal dit homegym give dig mulighed for at nå dine individuelle træningsmål.
Forskellige øvelser derhjemme
For de fleste mennesker, der etablerer et homegym derhjemme, handler deres træning ikke kun om at forbrænde kalorier. Hvis dit træningsmål er at tabe dig, ville et enkelt stykke fitnessudstyr teoretisk set være tilstrækkeligt. En cyklist der køber en rulletræner for at kunne træne på sin egen cykel indenfor i vinterhalvåret, ville nok ikke betegne den rulletræner som at have noget om et homegym at gøre.
I de fleste tilfælde er målrettet muskeltræning et vigtigt aspekt af det at have et homegym. Derfor forbindes begrebet hjemmegym ofte med styrketræning.
Nøgleordet er variation af øvelser.
Et homegym tilbyder dig mere end blot én træningsøvelse. Uden en vis variation af øvelser vil du alligevel ikke få særlig stor succes med dine træningsmål om at styrke din muskulatur og bygge muskelmasse.
Vil du samtidig øge din udholdenhed, kan du dog sagtens udvidde dit homegym med noget kardioudstyr. kardioudstyr er samtidig godt at varme op med inden din styrketræning.
I sidste ende bestemmer du og dine individuelle træningsmål, hvad der gør dit hjemmegym til noget særligt.
Hvorfor have et homegym derhjemme?
Et homegym har nogle funktioner, der gør det attraktivt i direkte sammenligning med fitnesscentret. De 3 vigtigste fordele ved et hjemmegym er:
- Fleksibilitet
- Komfort
- Høj værdi for pengene
Tidsfleksibilitet og komfort
Dit homegym er jo sådan set altid åbent. Derudover skal du ikke bruge tid på transport som hvis du skulle i fitnesscentret. Du kan træne uforstyrret og har fri adgang til dit udstyr uden at måtte vente på, at en anden bliver færdig med øvelser, før du kan gå i gang. Og så kommer du nemt i bad derhjemme og kan i det hele taget undgå at skulle pakke sportstasken hver gang, du skal træne.
Du bestemmer selv prisen
Sammenlignet med fitnesscenteret kan et homegym efter blot et eller få år være langt billigere end fitnesscenteret. Denne beregning afhænger naturligvis af, hvor omfattende og af hvor høj kvalitet du ønsker, at dit homegym skal være. Men grundlæggende er der mange penge at spare, ved at købe udstyret selv ift at betale til et fitnesscenter hver måned i flere eller mange år. Derudover kan du starte dit homegym op med få redskaber, der lige akkurat giver dig de nødvendige mulige øvelser. Og så kan du udbygge det i takt med, at du mærker, hvor glad du er for at træne hjemme.
Find de rette redskaber til dit homegym
Når det kommer til styrke- og muskeltræning, er der grundlæggende 3 muligheder, når det kommer til udstyr:
- Træning med frie vægte
- Guidede øvelser i en træningsmaskine
- Kabeltræning, hvor du fører øvelsen frit i et sikkert og aflukket område.
Hver variant har sine fordele og specifikke træningsmuligheder. Det kan betale sig at dykke dybere ned i forskellene mellem de 3 træningsformer, så du ved, hvad du skal gå efter til dit eget homegym.
- Frie vægte: Effektiviteten er særlig høj ved håndvægttræning.
- Træningsmaskiner: Især begyndere har gavn af guidede øvelser. De tilbyder mere sikkerhed, når du træner ved præstationsgrænsen.
- Kabeltræk: Kabeltræk forbedrer din stabilitet og tillader meget individuel muskeltræning.
Denne liste er dog ikke helt komplet. Udover de 3 udstyrsvarianter er der også udstyr der giver dig funktionel træning (slyngetræner, kettlebells osv.) og alt, hvor du træner med din kropsvægt. En pull-up bar er for eksempel også et yderst effektivt træningsapparat, som du kan finde i meget enkelt design, der nemt sættes op mí dørkarmen, når du skal bruge den.
Når du træner med frie vægte, kan du starte din træning med to håndvægte. Dermed kan du starte med vægttræning på et mindre budget, når du vælger at fokusere på frie vægte fremfor maskiner. Men fordelene og ulemperne er noget, du selv skal mærke efter.
Derudover er der ingen, der forhindrer dig i at kombinere frie vægte med en maskine. Mange bruger fordelene ved alle tre varianter til deres træning i fitnesscenteret. Det vigtige er, at du køber, det der giver mening for din træning. Mange multimaskiner indeholder alligevel kabeltrækmoduler eller vægtstangsstativer, hvilket betyder, at du nogle gange kan få lidt fra begge verdener alt efter, hvilken maskine du vælger.
Tjekliste til dit homegym
Tjeklisten hjælper dig med at træffe det rigtige valg af udstyr, når du opretter dit hjemmegym. Hvis du er usikker på de første tre punkter: Få råd fra en træner eller i en af vores afdelinger. Især hvis du ønsker at lave rehabiliteringstræning, anbefaler jeg, at du søger læge.
- Sæt træningsmål
- Vurder dit træningsniveau
- Vurder træningstype
- Måle pladsen op derhjemme
- Bestem rummets egenskaber
- Sæt dit budget
- Vælg din strategi
- Lav dit homegym
- Dine træningsmål kan være: Opbygge muskler, opbygge styrke, øge udholdenheden eller tabe dig. Du kan opbygge muskler for at forebygge eller lindre dine led, for at bekæmpe kroniske lidelser såsom rygsmerter eller af sportslige eller visuelle årsager.
- Med hensyn til dit træningsniveau, kan du have visse fysiske begrænsninger, der skal tages højde for i træningsøvelserne alt efter, hviket niveau du er på, når du starter. Husk, at du hovedsageligt vil træne alene i dit hjemmegym. Træningssikkerhed er derfor et vigtigt aspekt.
- Du har måske allerede en anelse om, hvilken type motionist du er. Dette kunne allerede bestemme din homegym strategi. Måske vil træningsapps eller underholdningsfunktioner hjælpe dig? Hvad angår digitale funktioner, er der et meget stort udvalg af apps der hjælper dig med at få en motiverende træning.
- Dimensionerne på dit træningslokale er meget vigtige for dit valg af udstyr. Ud over længden og bredden bør du heller ikke glemme højden. Højden er også afgørende, især ved øvelser i stående stilling eller til større træningsstationer.
- Er der nogle særlige funktioner i dit træningslokale? Har du et særligt følsomt gulv? Er dine vægge klar til montering? (Noget udstyr skal vægmonteres) Har du støjfølsomme naboer eller skal dit udstyr stilles væk efter træning?
- Dit budget er en vigtig faktor for kvaliteten af udstyret, rækken af funktioner og for selve din strategi for dit homegym. Dit budget kan afgøre, om du skal opbygge dit homegym gradvist, eller om en større startinvestering er et bedre valg for dig. Finansieringsmuligheder kan naturligvis også afhjælpe den økonomiske hurdle.
- Nu er det tid til at finde det rette udstyr til dit homegym. Se et stort udvalg af træningsredskaber og træningsmaskiner lige her og husk at få nogle beskyttelsesmåtter med i kurven også, så du kan passe godt på dit gulv, når du træner.
Nu håber vi meget, at du er kommet nærmere, hvilket form for homegym, der vil være det bedste til dig, og hvilke redskaber, du skal udvælge dig.
Er du mere interesseret i at læse om udstyr til hjemmetræning, kan vi anbefale dig at kigge nærmere på følgende artikler: