Indhold på side:
Det er ikke ualmindeligt at høre, hvordan mange mennesker mister overblikket over deres horhåbninger om deres igangsatte nye livsstil eller træningsplan. Det er ofte sådan, at man efter at have startet de nye gode vaner, ender tilbage til, hvad man ville betragte som præcis de dårlige vaner, man kommer fra.
Det er dog vigtigt at huske, hvor lang tid det faktisk tager at udvikle en ny vane eller adfærd. De ændringer, du har forpligtet dig til at foretage eller holde dig til, vil ikke føles naturligt fra den ene dag til den anden, og meget af tiden bliver du nødt til at grave dybt for at holde fast i dem.
Derfor kæmper mange for at forpligte sig til nye vaner
Hvorfor kæmper mange så meget for at nå deres mål eller holde sig til den nye livsstil? Man skulle tro, at det var nemt at indføre nye vaner – man bliver jo en sundere og gladere udgave af sig selv, ved at følge den nye livsstil. Men så nemt er det bare ikke.
Det er nemlig meget nemmere at handle på, hvordan man har det lige nu, fremfor hvordan man ønsker at føle sig i fremtiden. Hvis man ikke straks bemærker, at de første resultater af de nye ændringer titter frem, vil mange mennesker have rigtig svært ved at fortsætte. For “hvad nytter det?”
For at skabe en ny vane tager det faktisk i gennemsnit 21-30 dage. Det tager altså mellem 21 og 30 dage at udvikle en ny adfærd og udføre den vanligt og blive komfortabel med den. Og selvom man er kommet over de første 21-30 dage, har man ikke vundet kampen endnu. Over det første halve år falder op imod 90% fra af forskellige årsager. Først efter det første halve år er sandsynligheden for at blive på sporet, uden at få lyst til at kvitte, rigtig stor.
Der er dog nogle ting, der kan gøre det nemmere for dig ikke at kvitte den gode vane, men holde fast, så du når forbi det første halve år.
En fast rutine, som du konsekvent kan følge, vil gøre det lettere at nå dine mål. Uanset om det er at løbe en tur kl. 06.00 hver dag, gå en tur efter arbejde, spise sundere eller spise mindre portioner, vil det hele blive gjort nemmere, når du følger de samme rammer hver dag. På den måde er der ikke noget, du hver dag skal tage beslutning om, men bare noget, der skal gøres.
Fordele ved regelmæssig motion
Overvej motion som et eksempel. Motion har et væld af fordele, som du kan drage nytte af. Disse kan opdeles i kortsigtede og langsigtede fordele ved træning.
Kortsigtede fordele giver motionisten en umiddelbar effekt efter træning, og det vil højst sandsynligt snarere være en følelse end reelle fysiske ændringer. Mange mennesker føler sig nemlig bedre og mere positive, uanset hvad deres slutmål er.
Langsigtede fordele er, hvor træning virkelig skinner. At hjælpe dem, der dyrker hyppig motion, med at udvikle en bedre livskvalitet og forhold til deres sind og krop.
Kortsigtede fordele ved træning
- Reducerer stress og angst
- Øger dit humør
- Sænker blodsukkeret inden for 1 time
- Forbedrer søvnkvalitet
Langsigtede fordele ved træning
Din krop og sind kan drage fordel af regelmæssig motion i det lange løb: hvilket også vil hjælpe med den langsigtede vedligeholdelse af din rutine.
- Vægtstyring
- Nå dine mål hurtigere
- Glæde ved motion
- Følelse af at have opnået noget
- Reduceret fedt
- Forbedret mental sundhed
- Reduceret risiko for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse kræftformer
- Øget knoglestyrke
- Forbedret balance og koordination
Hvorfor er det vigtigt at have en træningsrutine?
Hvis du kan lide at træne, er en af de bedste ting, du kan gøre, at få en træningsrutine. Uanset hvad dine mål er, vil en solid rutine hjælpe dig med at nå dem mere effektivt og hurtigere end forventet.
Uanset om dit mål er at træne fem gange om ugen, gå 10.000 skridt dagligt eller deltage i fitnesstimer regelmæssigt, vil en rutine hjælpe dig hvert skridt på vejen. Motion vil herved blive meget sjovere, da din krop vil være i stand til at tilpasse sig dens daglige forventninger.
Hvordan får du en rutine og holder sig til den?
Da det kan være svært at komme ind i en rutine, har vi samlet de bedste tips du kan følge, når du prøver at introducere dig selv for en ny træningsrutine. Listen nedenfor kan hjælpe dig med at komme på rette kurs, uanset om det er ved at spise sundere, stå op tidligere, træne regelmæssigt eller nå et hvilket som helst andet mål.
Vælg din daglige rutine:
Tag en beslutning om, hvilke ændringer du gerne vil foretage. Lav en gennemførlig, realistisk tidsplan for dig selv, som du kan opretholde over tid.
Sæt små mål:
Hvis du deler hvert af dine større mål op i mindre, vil du holde dig fokuseret og spændt på, hvor opnåelige dine hovedmål er.
Plan:
Planlæg fremad. Hvis du undlader at forberede dig, så forbered dig på at mislykkes.
Vær vedholdende:
Det er nemt at miste motivationen. Sørg for, at det, du har arrangeret, er noget, du kan holde fast i. Det er nemt at give op, så gør det nemt for dig selv at blive på sporet.
Hav det sjovt:
Uanset hvad du beslutter dig for at indarbejde i din rutine, nyd det og vælg noget, du synes er sjovt!
Hold øje med dine fremskridt:
Sporing af dine fremskridt har en stor effekt på at holde momentum og motivation oppe. Dette kan tage form af sporing af din vægt, målinger eller generelle følelser. Dette giver dig mulighed for at vurdere, hvor langt du er nået, siden du startede din nye rutine eller interesse. Du kan fx bruge en kropsanalysevægt, hvor du nemt kan følge dine fremskridt over tid.
Beløn dig selv:
Læg ikke for mange begrænsninger på dig selv, og husk at belønne dig selv af og til. Tag dig tid til at slappe af, spise din yndlingsret eller gør noget andet godt for dig selv. At få succes betyder ikke at skulle være begrænset.
Udfordring
Nu er det tid til at du skal finde din egen rutine. Foretag én ændring eller start med at udvidde din ugentlige træning. Giv det 30 dage, og se, hvad det kan gøre for din krop og dit sind.
Inden du starter, skal du skrive dine ideer og følelser ned med hensyn til udfordringerne i den rutine, du måtte have, men også hvordan den kan gavne dig. Sammenlign dine noter efter 30 dage.
Al slags fitnessudstyr til din nye rutine kan du finde lige her.
God fornøjelse, og held og lykke.
Er du interesseret i at læse mere om hjemmetræning, kan vi anbefale dig at tage et kig på følgende artikler: