Pleje af romaskine: Sådan passer du ordentligt på din romaskine

0

Indhold på side:

Regelmæssig træning derhjemme med en romaskine har mange fordele. Uanset tidspunkt, dag eller hvad vejrudsigten siger, kan du træne effektivt derhjemme. For at have en romaskine i mange år frem uden en masse slitage, er det vigtigt at passe romaskinen og vedligeholde den jævnligt. Det kræver ikke meget, men små ting er alligevel vigtige en gang imellem. Grundlæggende er romaskiner meget ukomplicerede maskiner, der kun kræver lidt vedligeholdelse. Der er dog et par punkter, der bør bemærkes.

I den følgende vejledning vil vi give dig nogle tips til, hvordan du plejer din romaskine. Ud over vores anbefalinger bør du læse den medfølgende betjeningsvejledning til din romaskine omhyggeligt, da der kan være forskelle afhængigt af model og særlige procedurer kan være påkrævet.

Lad os komme i gang:

Vejledning til optimal pleje af romaskine

I de følgende instruktioner vil vi fortælle dig, trin for trin, hvordan du bedst plejer din romaskine:

Trin 1: Kontrol af vandtank og vand

Træner du med en vandromaskine, skal vandtanken og vandet tjekkes med jævne mellemrum. En vigtig del af denne pleje er klortabletter. Ved køb af vandromaskine er det nemmeste at købe klortabletter, som er utrolig nemme at bruge. Hvis din romaskine bliver udsat for kraftigt sollys, anbefales det, at du putter en klortablet i vandbeholderen hver 2. måned. Men står din romaskine et skyggefuldt sted, er det tilstrækkeligt, hvis du tilføjer en ny klortablet hver 4. måned. Det anbefales også, at du skifter vandet én gang efter cirka 10 klortabletter.

Trin 2: Kontrol af skinnerne

Ved kontrol af køreskinnerne er det særligt vigtigt at fjerne støvet, især efter en længere periode uden brug. For meget støv på banen kan resultere i små ridser og skrammer under brug. En tør mikrofiberklud er bedst til at fjerne støv. Når støvet er fjernet, kan du bruge en fugtig klud til at fjerne snavs fra skinnen og derefter smøre eller oliere den med en olieagtig klud, så du kan fortsætte med at ro blidt op og ned af skinnen. Brug fx denne silikonespray.

Trin 3: Kontrol af trækkablet

Ved roning på en romaskine er det stærke kræfter der påvirker maskinen og træktovet under træningen. Det er derfor meget vigtigt, at du jævnligt tjekker dit træktov. Først bør du kontrollere, om dit træktovet er lige og ikke er bøjet eller sidder fast nogen steder. Hvis ikke dit træktov ligger helt lige og pænt, kan det påvirke rebets styrke. Dette bør klart undgås af sikkerhedsmæssige årsager. Så snart dit træktov er placeret korrekt, kan du bruge en klud til at fjerne snavs.

Trin 4: Kontrol af skrueforbindelserne

De installerede skruer er også under stort pres under træningen. Selvom det på ingen måde er reglen, at skruer løsner sig og det kun sker yderst sjældent, tager et hurtigt tjek næsten ingen tid og sikrer øget sikkerhed under træningen. Først og fremmest skal du tage et kig på skruerne på rosædet og fodstøtterne. Disse punkter påvirkes mest, og skruer vil derfor højst sandsynligt løsne sig der som det første.

Trin 5: Pleje af trærammen

Har du en romaskine med træramme, bør du også løbende vedligeholde træet. Generelt bør du rense maskinens overflade og især trærammen efter hver træningssession, da svedrester kan føre til hvide mærker efter lang tid. Det er en god idé at rengøre stellet, håndtaget og sædet med en fugtig (ikke våd) klud efter din træning.
For optimal pleje af trærammen kan du fx bruge NOHRD plejesættet. Dette sæt indeholder tre mikrofiberklude, et rengøringsmiddel, en træplejeolie og en slibepude – en rigtig god all-round plejepakke til din træ-romaskine.

Færdig – det er alt, du bør tænke på som vedligeholdelse til din romaskine.

5 trin men som ikke tager mange minutter at udføre hver.

Er du interesseret i at læse mere om hjemmetræning, kan vi anbefale dig at tage et kig på følgende artikler:

Del.

Tilføj en kommentar